Skip to main content
  • GEMA vs Youtube
  • 20.01.2013.

GEMA i YouTube prekinuli pregovore

Sigurno ste već čuli za njemačku agenciju GEMA, koja se bavi izvođačkim pravima, tantijemima, naknadama i općenito glazbenim pitanjima, slično našem ZAMP-u, i problemima koje uzrokuje njemačkim klubovima, glazbenicima, i dr.

Piše: 

Naslovna foto

GEMA vs Youtube

Osim s klubovima, GEMA je u 'svađi' s YouTubeom, odnosno određene glazbene video uratke Nijemci nisu u mogućnosti gledati preko ovog, najpoznatijeg svjetskog video providera. Pregovori koji traju 4 godine, sada su prekinuti

Povijest ove rasprave seže od 2009. godine, kada je istekao preliminarni ugovor između dviju strana, te od tada GEMA i YouTube pokušavaju dogovoriti način i cijenu isplate za prikazivanje određenih video spotova. 2010. godine GEMA je tužila Youtube zbog emitiranja spotova bez njihovog dopuštenja. Potom je, u travnju prošle godine, njemački sud donio odluku da Youtube mora instalirati software kojim će onemogućiti korisnicima da na ovaj servis postavljaju sadržaji pod GEMA copyrightom.

alt

GEMA i Youtube su nastavili pregovore van sudnice, ali s razlozima nedogovora igraju se ping pong izjavama, međusobno se okrivljavajući za nemogućnost dogovora. GEMA je također nezadovoljna porukom koju Youtube pokazuje prilikom nemogućnosti gledanja nekog videa.

GEMA smatra da se emitiranje videa mora i platiti kako spada, a Youtube tvrdi da su uspjeli napraviti dogovor s brojnim zemljama diljem svijeta pod jednakim uvjetima, osim s Njemačkom.

Što će uslijediti od svega ovoga najviše interesira naravno Nijemce, koji trpe zbog ovakvih prepirki, a kako se čini, ponajviše zbog agencije GEMA.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2