Skip to main content
  • Astralis
  • 21.09.2010.

Golem uspjeh Astralisova filma u inozemstvu

Hrvatski dokumentarni film „Astralis Institucija“ poharao je New York.

Piše: 

Naslovna foto

Astralis

Prvi hrvatski dokumentarni film o elektronskoj glazbi – „Astralis Institucija“,  redatelja Igora Neljaka ovo ljeto osvojio je nagradu za najbolji međunarodni glazbeni dokumentarni film u New Yorku  na prestiznom „New York Independent Film & Video Festivalu“. Film prati razvoj zagrebačke elektronske scene kroz živote trojice dj-a Astralis tima – Damira Ludviga, Gorana Vlajića i Gorana Štetića.  

"Presretni smo, jer nam je uspjeh bio već sama činjenica što smo uvršteni u službenu konkurenciju festivala na kojem su prikazani filmovi iz čitavog svijeta",  rekao je Damir Ludvig , jedan od protagonista filma. Hrvatska ekipa filma, koju je u New Yorku predstavljao Goran Vlajić, zaradila je ovacije u prepunoj dvorani Village East Cinema, a svojim je dolaskom projekciju podržao i genaralni konzul Republike Hrvatske u New Yorku, Marijan Gubić.

"To je predivan dokumentarac. Cijenim sposobnost stvaranja nečega u čemu ljudi mogu uživati. Ono što sam vidio u filmu je osmijeh na licima ljudi, oduševljenje i užitak, koji je talent Astralis ekipe prenio na publiku", rekao je hrvatski konzul.

Osim u New Yorku, film „Astralis Institucija“ s uspjehom je prikazan na filmskim festivalima u Miamiu i  Washingtonu, gdje je nominiran za najbolji film, režiju i najbolju glazbu. Astralis tim i redatelja očekuje još prikazivanje filma u Los Angelesu, te uručivanje osvojene nagrade u Hollywoodu u studenom ove godine.

No, nije se sve odvijalo po planu. Prije prikazivanja na američkim festivalima, film je prošao strogu kontrolu, cenzuriran je, te su iz njega morale biti uklonjene eksplicitne scene.  U djelu filma, koji prati gostovanje hrvatskog Astralis tima na berlinskom Love Parade-u 2003. godine, prikazane su scene koje su ipak bile malo previše za američke selektore.

Minimalan budžet i dobra volja svih koji su podržali film bili su dovoljni da osvoji američku publiku i kritiku, koji film nazivaju obaveznom lektirom za sve one koji slušaju elektronsku glazbu.

O FILMU

"Astralis – Institucija" je dokumentarni film o nastanaku i razvoju hrvatske elektronske scene 90-ih godina prošlog stoljeća, pa sve do danas. Elektronski duo “Dogma” kojeg su osnovali Damir Ludvig i Goran Štetić postigao je zavidan uspjeh u Aziji albumom "Land of Utopia" koji je postao prvi trance album na kineskom govornom području. Premijerno izvođenje tog albuma na kinesku Novu Godinu 1998. u  Zagrebu, odjeknuo je snagom koja je pokrenula novo doba hrvatske klupske scene. Tada su se svi najveći klubovi u Hrvatskoj odjednom pronašli u elektronskoj glazbi. U 10 godina rada prikupljeno je mnogo audio i video zapisa sa brojnih Astralis partija, gostovanja po hrvatskim i svjetskim klubovima o čemu šira javnost malo zna. Film se osvrće na društveni i kulturološki utjecaj Astralisa i na živote protagonista koji su indirektno diktirali razvoj Astralisa, hrvatske glazbene scene i njene publike.

O REDATELJU

Mladom redatelju Igor Neljaku ovo je prvi dugometražni samostalni film koji je napravio. Dosadašnja iskustva i znanja stekao je višegodišnjim radom na jednoj nacionalnoj televiziji te nizom projekata; režirao je nekoliko glazbenih spotova, te montirao i režirao velik broj kratkih dokumentarnih filmova i reportaža. Početna ideja filma proizašla je iz njegove ljubavi prema elektronskoj glazbi. "Film je orginalno rađen za nostalgičare s početka hrvatske klupske scene i zato mi je posebno drago da ga je prepoznao i velik dio publike koji nema doticaja s elektronskom glazbom. Odrastajući uz elektronsku glazbu, na platno sam htio prenijeti i malen dio svog života, nepoznatu poslijeratnu atmosferu koja je u hrvatskoj definirala jednu novu generaciju umjetnika i intelektualaca te bila jedna od navažnijih komponenti kulturnog života tog doba", rekao je, do sada javnosti nepoznat, Igor Neljak.

Više o Astralisu i filmu možete pogledati na: https://www.astralis.com/
Trailer filma dostupan je na: https://www.youtube.com/watch?v=t3DVtbY8ZvM

sonus 1
Vezani članci
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star mobile
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
brejcha 2