Skip to main content

Grad Zagreb od legalizacije marihuane godišnje bi zarađivao 145 milijuna kuna

Izraelska tvrtka Seedo izradila je istraživanje pod nazivom Weed Index 2018, u kojoj su izračunali kolike bi porezne prihode svjetskim gradovima donijela legalizacija marihuane.

Piše: 

Radi se o tvrtci koja se bavi proizvodnjom opreme za kućni uzgoj marihuane. Ovim istraživanjem kompilirali su cijene marihuane u 120 gradova diljem svijeta. Ono što saznajemo iz istraživanja Weed Index, je činjenica kako je Zagreb na 52. mjestu, sa cijenom marihuane po gramu od 9,43 američkih dolara.

Najskuplja marihuana je u Tokiju, sa cijenom od 32,66 dolara/g. Od europskih gradova na listi se nalaze Dublin (Irska), Talin (Estonija) te Oslo (Norveška). Čisto informativno, iza Zagreba se nalaze London, Pariz, Amsterdam.

Istraživanje također nudi podatke o cijenama i potrošnji marihuane, te po tim statistikama nudi uvid u potencijalni profit koji bi nastao legalizacijom marihuane u tim gradovima, te kada bi se oporezivala po načinu kako se oporezivaju cigarete. Podatke o cijenama i količini konzumirane marihuane su pak dobili iz službenih izvještaja Europske unije i UN-a itd. te preko crowdsourcinga.

Zagreb godišnje konzumira 3,43 tone marihuane, godišnje bi na legaliziranju i oporezivanju marihuane po poreznoj stopi za cigarete zarađivao 145 milijuna kuna.


{youtube}ETxmCCsMoD0{/youtube}

Weed Index ne uzima u obzir kakvo je političko i društveno uređenje u državama u kojima se nalaze gradovi te se ne bave time bi li gradovi na njihovoj listi mogli sami donijeti odluku legalizacije i oporezivanja marihuane, no to i dalje ne dovodi u pitanje iznose koje su izračunali.

Izvor – [WeedIndex]

 

 

hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sibold mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2