Skip to main content
  • 18.04.2024.

Hrvatska praksa: Novci s natječaja za glazbenike, koncerte i festivale dodjeljeni glazbenom portalu HDS-a

O zanimljivim rezultatima natječaja, kao i samoj pozadini natječaja, prvo su pisale kolege s portala Ravno do dna, a zatim i s portala Muzika.hr čiju priču prenosimo u nastavku.

Piše: 

Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) objavila je rezultate Natječaja za dodjelu sredstava iz Fonda za poticanje umjetničkog stvaralaštva, kulturne raznolikosti, umjetničkog obrazovanja i promicanje socijalnih i strukovnih interesa članova 2024. godini s namjenom za stimulaciju i sufinanciranje glazbene djelatnosti, aktivnosti umjetnika izvođača, glazbenih ansambala, grupa i njihovih strukovnih udruga, manifestacija glazbenog stvaralaštva sa svih područja glazbene djelatnosti.

HUZIP-u je HDS-ov portal glazba.hr vrjedniji od mladih glazbenika, malih klubova i festivala

Najveći je dobitnik financijske potpore portal glazba.hr (kojem je izdavač Cantus d.o.o., firma u vlasništvu Hrvatskog društva skladatelja, odnosno HDS-a, koji vodi i HDS-ZAMP), u visini 2.500 EUR. Iako je natječaj okrenut prvenstveno organizatorima koncerata koji potiču kulturnu raznolikost, festivalima te glazbenicima, žiri u sastavu Filip Fak (predsjednik HDGU), Nikša Bratoš (HGU), Zoran Katić (HUOKU), Neven Frangeš (HGU) i Andrej Babić (izvršni tajnik HGU), odlučili su kako je za 2024. najpotrebitiji od svih prijavljenih bio internet portal glazba.hr u vlasništvu HDS-a, koji preko svoje službe HDS-ZAMP-a na godišnjoj razini prikupi oko 22 milijuna EUR.

foto: screenshot / huzip.hr

Ostali potrebiti dobili su znatno manje potpore, a to uključuje niz koncertnih programa kao što je niz festivala na Martinskoj, klubovi Dva Osam i Pločnik, programi za mlade glazbenike poput Supervala i Back To School radionice. Cijela lista dostupna je na stranicama HUZIP-a.

Natječaj namijenjen glazbenicima, koncertima i festivalima, ali HUZIP-u to nije bitno

Ono što najviše čudi je kako sam natječaj navodi: “Cilj je Natječaja poduprijeti i promovirati hrvatsku glazbenu djelatnost i prvenstveno izvođačku umjetnost i sve što je vezano uz djelatnost u svim područjima glazbe te poduprijeti manifestacije i nagrade, smotre, natjecanja, koncerte, tematske cikluse, notna izdanja i to na način da se stimulira i potiče isključivo kvaliteta i izvrsnost umjetnika izvođača.”

No, prvenstvo nije utjecalo na žiri koji, osim u već navedenim stručnim udrugama (osim Filipa Faka), sjede u u samom upravnom odboru HUZIP-a.

foto: screenshot / huzip.hr

HUZIP zasad nije obrazložio svoju odluku, kao ni na novinarske upite poslane ovog tjedna.

O zanimljivim rezultatima natječaja, kao i samoj pozadini natječaja, prvo su pisale kolege s portala Ravno do dna, a zatim i s portala Muzika.hr čiju smo priču prenjeli.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2