Skip to main content
  • 1.02.2017.

IBM-ovo računalo kao prva umjetna inteligencija u organizaciji partyja!

Još od kada je Hal u Odiseji 2001. ledenom dijaboličnom smirenošću izgovorio "I'm sorry Dave, I'm afraid I can't do that" umjetna inteligencija je istodobno stvar fascinacije i monomera noćnih mora moralnog i etičkog.

 
Nešto neživo, neosjećajuće, binarno i hladno ima veće kapacitete od tebe. Brže je, bolje, sposobnije, ne zamara se osobnim emocionalnim stranputicama i nesigurnostima u svom pragmatičnom procesuiranju podataka na temelju maksimalne korisnosti. No ipak kako da mu vjeruješ? Nema emocije, ne voli, ne mrzi, ne zanima ga kako ćeš se ti osjećati, ne zanima ga ništa izvan konkretnih ciljeva usađenih programom. Kada je točka na kojoj 2 i 2 postaje više od 4 i koja je to kap koja prelijeva kantu kompleksnosti i rezultira s više od onoga što je programer inicijalno ukucao. Koja je kritična masa prijeloma i trganja iz osnovnog programa? Je li ono esencijalno ljudsko produkt samo kompleksnosti mesnatog računala u glavi ili je sasvim nevezano za procesuiranje informacija, objestjelešeno i, rekli bi duhovniji u dualizmu tjelesnog i netjelesnog, duše.

 
Kako god, izazivala vam AI jezu koja se penje uz vrat zbog straha od nepoznatog, imali vi plan bijega od imaginarne kataklizme kada računala preuzmu svijet i zaključe da smo neproduktivne mesnate vreće koje sam smetaju i rasipaju resurse, ili uživali u ekstazi svega onoga što nove mogućnosti digitalnog nose u mimikriji ljudskog upgradea na inteligentno razlučivanje, IBM ipak gazi korak dalje i ovoga puta umjesto psihotičnog Hala priču preuzima imenjak Sherlockova malog od činjenica, Watson. Super-računalo je po prvi puta bookirano kao bi bilo kurator prvoga ikada "kognitivnog dance partya".


 

Popularni organizator jutarnjih plesnjaka, Daybreaker unajmio je Watsona da svojim jedinstvenim superiornim kognitivnim procesima analizira posjetitelje Twittera kratkim upitnikom. Koncentrirao se na 500 sretnika iz San Francisca i podijelio ih u tri kategorije stvarajući potom trijadu distinktivnih grupa i playlistu koja će udovoljiti čitavoj skupini. Znaš onu foru da kao ne možeš udovoljiti svima? Ne možeš ako si čovjek, ako si super računalo možda i možeš opravdati svoj "Super" prefiks. Tri grupe definirane su prema predominantnoj crti ličnosti (ekspresivni, otvoreni i savjesni) i dobili su i svoje boje (žutu, crvenu i ljubičastu). Ekipe su zatim dobile personalizirani doručak i jednako personalizirane aktivnosti koje su uključile yogu, capoeiru i interval trening visokog intenziteta, nakon čega su povedene na podij gdje je Watson upravljao i playlistom i light showom. Čini se da je obavio sjajan posao i Daybreakerov CEO je već najavio kako se nada da će budućnost donijeti još mnogo evenata koje će predvoditi umjetna inteligencija. 
 
Hej, pa nema razloga da svoje dane koje odbrojavaš do nadolazeće apokalipse preuzimanja strojeva ne proplešeš na nekom flooru! Tko zna, možda te i poštede!
 
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop