Skip to main content
  • 29.02.2024.

Internet ponovno bruji da je Baby Lasagna plagirao “Rim Tim Tagi Dim”. Evo o čemu je riječ

Priča o plagiranju koja je bila aktualna u danima prije Dore, ponovno se nastavlja nakon što je Baby Lasagna osigurao svoje mjesto na ovogodišnjem Eurosongu.

Piše: 

Naslovna foto

Renato Branđolica/HRT

O plagiranju se krenulo prvobitno pisati zbog samplea kojeg je Baby Lasagna iskoristio, isto kao i malo poznati španjolski producent Adrian De La Vega prije tri godine za svoju traku “Espectro” te navodnog plagiranja refrena pjesme “Party In My Head” benda PAIN.

No, ova tema je ponovno došla u prvi plan nakon što je španjolski portal Eurovision Space razgovarao s Adrianom De La Vegom te objavio da španjolski producent istražuje pitanje autorskih prava sa stručnjakom za tu temu. “Prema onome što nam kaže, ovaj dio je bio sample koji je upisao pod svojim autorskim pravima. Obavještavat ćemo i dalje.” stoji na društvenim mrežama španjolskog portala posvećenog Eurosongu.

No o čemu je tu zapravo riječ, je li Baby Lasagna smio koristiti taj sample?

Što se samog samplea tiče kojeg je Baby Lasagna koristio, isto kao i španjolski producent Adrian De La Vega, riječ je o sampleu iz sample packa “Sounds of KSMHR vol. 2” američkog DJ-a i producenta KSHMR-a koji ga je stavio na prodaju preko platforme Splice.

foto: Renato Branđolica/HRT

No upravo zato što sample dolazi s platforme Splice, nije riječ o plagiranju, zbog toga što ako netko plaća pretplatu, preuzeti sampleovi postaju njegovi. Sampleovi dostupni na Spliceu su 100% royalty-free te dostupni za korištenje u komercijalne svrhe i stvaranje novih produkcijskih umijeća.

Riječ je o pukoj slučajnosti da su i Baby Lasagna i španjolski producent iskoristili isti sample te se o ovome ne bi pisalo da “Rim Tim Tagi Dim” nije postala eurovizijska pjesma.

O samom korištenju samplea, medijima je Baby Lasagna objasnio situaciju “Nisam siguran o čemu izvođač Adrian De La Vega govori kada tvrdi da je riječ o sempliranju njegovog autorskog djela. Riječ je o kupljenom sampleu (Sounds of KSHMR vol. 2) sa stranice Splice.com. Točan sample koji smo obojica kupili nalazi se u linku. Kupovinom spomenutog obojica stječemo pravo korištenja istog u komercijalne svrhe.”

Što je s refrenom?

U refrenu “Rim Tim Tagi Dim” postoje sličnosti s refrenom pjesme PAIN – “Party In My Head“, ali odgovor u tome leži što su pjesme stilski slične – spajaju metal i elektroniku te se žanrovski nalaze u electrocoreu. Sami Baby Lasagna je istaknuo u nekoliko intervjua da je inspiriran s metal i electrocore bendovima koji na sličan način odrađuju i pjevaju refrene.

Zapravo, činjenica je da su danas brojne pjesme nastale sampliranjem, no stvar je u tome koliko ga zapravo neko vješto iskoristi, ovisi hoće li novi produkcijski uradak postati hit ili pak ne.

brejcha 1
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sea star mobile
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
brejcha 2