Skip to main content
  • 25.09.2017.

Istraži unutrašnjost Berghaina i provjeri događanja u mračnim sobama

Nijedan klub nije toliko komentiran kao Berghain. Iskustvo koje se tamo proživi nećete pronaći nigdje drugo. No Berghain nije samo klub, cijela zgrada prepuna je tajni koje ni mašta ne može razotkriti.

Piše: 

Berlin je od 1998. godine bio dom kluba Ostgut koji za svoga vijeka bio institucija techno kulture, prije negoli se zatvorio početkom 2003.. U 30 sati dugom maratonu održan je zadnji party i bilo je vrijeme da se vrata zatvore. No ne zadugo, jer već 2004. na istoj lokaciji otvara se klub Berghain, danas najpoznatiji klub na svijetu, a prijevod same riječi Berghain znači ''šum planine''. Iz vanjskog svijeta čuli ste puno toga o ovom mjestu, a sada je vrijeme da napravio obilazak iznutra.

Michael Teufele i Norbert Thormann, otvorili su vrata Berghaina, skladišta smještenog između Kreuzberga – zapadni Berlin i Friedrichshaina – istočni Berlin. Zgrada visoka 18 metara, sadrži četiri etaže i prepuna je sobama gdje svaka ima svoju funkciju, a veliku pažnju privlače i takozvane 'mračne sobe'.

Dvije najpoznatije prostorije su svakako Berghain na drugoj etaži i Panorama Bar na trećoj. 2005. po uzoru na prijašnje ime kluba, otvorio se label Ostgut Ton, a jedan od prvih izvođača i rezidenta Nick Hoppner 2007. je opisao Berghain kao mjesto za pravo techno iskustvo, dok je Panorama Bar za sve house-oljupce.

Zgrada je poznata po dekadenciji i hedonizmu. Mračne sobe prepune su seksualnih aktivnosti svih tipova. Dvije glave Berghaina, Teufele i Thormann zaduženi su za sve događaje unutra, od dekoracija interijera do bookiranja DJ-a. A ovaj dvojac zaslužan je što vas na ulazu kluba čeka Sven Marquardt. Mjesto prepuno ekstrema nad svim ekstremima. Najbolji primjer su pisoari Berghaina koji su povezani sa tuševima fetish kluba Lab.oratory. Klub otvoren 2005. godine za ljude koji mogu svoje požudne misli i želje iznijeti na vidjelo. Trenutno vam samo mašta može pomoći dočarati što se sve događa u klubu sa više mračnih soba ispunjenih kojekakvim igračkama.

Također je to mjesto na kojem se održava hrpa drugih nepovezanih događaja kao što su modne revije, izložbe umjetničkog tipa te koncerti koji nisu povezani sa elektronikom. A novi doživljaj Berghaina ostavit će vam i pafrem sa mirisom hladnih zidina i znojnih tijela ovog berlinškog hrama.
 

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk