Skip to main content
  • 7.11.2015.

Jedini žanr koji je rastao u prethodnom desetljeću je…

Google zna sve! Bespuća Googlea su moderni bogovi, kolektivna noosfera svega što si ikada želio znati.

 
Koristan za toliko stvari, najbolji detektiv na svijetu koji može naći i Juru da se ne bi više pitao gdje je i posramljuje Nika Praskatona, reći će ti sve od toga koliko jedan konj, jedan tvoj obični prosječni at, ima konjskih snaga (Mislio bi da je jedna je li? Nije) preko riječi pjesme u kojoj mrmljaš sve osim refrena jer nemaš pojma što je izgovoreno, pa sve do brzine svjetlosti, najkul mačaka ili tutoriala za štrikanje.

 
No, zanemareni aspekt Googlea je svakako Google Trends, specifičan Googleov servis koji analizira učestalost spominjanja određene teme, a time i interes za nju među svekolikim pučanstvom Interneta. Digital Music News je tako stavio kariranu kapu, uzeo povećalo i lulu te krenuo u istraživanje žanrovskih preferenci u posljednjoj dekadi glazbene povijesti.
 
Rezultati su stigli i čini se da je jedini žanr koji je stabilno rastao od 2005. upravo elektronika. Specifičnu eksploziju bilježi u posljednjih pet godina, dok je jedino još pop glazba zadržala više manje stabilan interes javnosti, a ostali istraženi žanrovi bilježe pad. Ovo zapravo nije začuđujuće jer proliferacija digitalnog i nadolazak novih generacija, koji u ovom binarnom svemiru provode većinu svojih dana, uz popratnu olakotnu okolnost rasta popularnosti festivala elektroničke glazbe, iza EDM-a stvaraju golemu pogonsku mašineriju medija. 

 
Digitalna glazba za digitalno doba je, čini se, konj koji otima utrku. Prije nego ljubiteljima undergrounda pregori neki osigurač u glavi dok bijesno dižu šake prema nebu, uzmite u obzir da EDM u podacima stoji kao abrevijacija za Electronic dance music i unutar sebe ne razlučuje na mainstream i underground pa se tako rezultati odnose na sve žanrove unutar elektronike, a ne samo na njene manifestacije na velikim pozornicama. Ostatak grafova se nalaze niže pa zgrabite oko i zavitlajte ga u tom pravcu.
 
 
 
 
 
 
No ako nešto nije crno to ne znači da je automatski bijelo, jer bi recimo moglo biti i žuto. To što EDM bilježi rast ne znači da je ujedno i najpopularniji žanr. Npr., country glazba možda gubi poklonike, ali ipak je još daleko ispred elektronike, ali izgleda da smo na dobrom putu prema glazbenom partenonu.
 
 
sonus 1
Vezani članci
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
brejcha 1
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star desk