Skip to main content
  • jeff
  • 4.03.2016.

Jeff Mills uživo izvodi soundtrack uz nijemi film iz ’20-tih

Obje najavljene izvedbe tzv. 'cinemixa' –  "Berlin – Symphony of a Great City" za 8. ožujka su rasprodane. 

Piše: 

FB Event: www.facebook.com/events/974015716018350/ 

Millsova fascinacija svemirom, futurizmom i znanstvenom fantastikom oduvijek je utjecala na njegov rad koji već dugo prelazi granice techna, te se lagano prelijeva kroz vizualnu umjetnost, klasičnu glazbu, zvučne instalacije, koreografiju. Njegove su vizije producirane u raznim kontekstima i prostorima – od pariškog Louvrea, preko klubova do kina.

Mills je zainteresiran za nijemi film još od 2000. godine, kada je napravio soundtrack za Metropolis, SF klasik Fritza Langa, nakon čega je uslijedio 'cinemix' i za Langovu 'Ženu na mjesecu'.

Ovih dana u berlinskom kinu Hackesche Höfe predstavlja svoju zvučnu podlogu za jedan od najutjecajnijih nijemih filmova, 'Berlin – Symphony of a Great City' Walthera Ruttmana iz 1927. godine, koji predstavlja portret berlinske modne avangarde dvadesetih.

Jeff Mills i Berlin vole se još od '91. i ranih dana Tresora, gdje je prvo bio gost pa zatim i rezident i odakle se njegova karijera lansirala u međunarodne visine, stoga je i ovaj film od posebnog značaja za njega.

'Prilikom rađenja soundtracka za filmove iz drugih povijesnih razdoblja potrebno je dobro poznavati okruženje u kojem je film nastao. Proživio sam desetljeće u Berlinu, te imam puno lijepih i posebnih uspomena vezanih uz njega. Razumijevanje grada i poznavanje velikih razlika između dana i noći u u njemu pomoglo mi je oblikovati zvučnu kulisu ovog fantastičnog nijemog filma', objašnjava Mills.

Jeff Millsov nastup uhvatite na ovogodišnjem Moondance festivalu u Trogiru! 

berlin1

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2