Skip to main content
  • vinil
  • 10.09.2012.

Jesu li izdavačke kuće sabotirale ploče?

Ako usporedimo kvalitetu ploča kao medija ona se znatno srozala na tanje i slabije kroz godine, u 60-ima i 70-ima su još uvijek bile dobre, no već u 80-ima njihova je kvaliteta počela opadati.

Naslovna foto

vinil

U dokumentarcu „Last Shop Standing“ koji će danas biti objavljen u UK-u dio priče čini dilema o teoriji urote prema kojoj su izdavačke kuće namjerno sabotirale izdavanje kvalitetnih vinila kako bi kupce prebacili na kupovanje CD-a, objašnjava autor dokumentarca Graham Jones.

S druge strane ideja kako su labeli soabtirali vinile iako i u 2000-im pamtimo slabu kvalitetu ploča, za jednog od vodećih ljudi u izdavačkoj industriji Tonyja Wadswortha  je apsurdna. „Kad god sam radio u nekoj izdavačkoj kući politika je jednostavna, ako postoji potražnja za nečim to se i proizvodi, tako je bilo i s vinilima.“

{youtube}qBTMe8p_Pxw{/youtube}

Sabotaža ili ne vinili nisu još uvijek mrtvi iako se sa strane elektronske glazbe ponekad čini tako, ovo je samo jedan pogled na izdavačku industriju, dok činjenice o globalnoj glazbenoj industriji govore drugačije. Prema međunarodnim brojkama o broju prodanih primjeraka fizičkog proizvoda jedino vinili nisu u opadanju.

sea star desk
brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.