Skip to main content
  • alt

Kako izbjeći laptop facu?!

Nekad ovaj problem nije postojao, ili barem ne u takvoj mjeri, ali šta je, da je, danas je itekako prisutan. S obzirom na promijenu u načinu miksanja, prelaska s cd-a i vinila, jednostavno na laptop, DJ više ne prati reakcije publike.

Piše: 

Budući da je velik broj današnjih DJ-a prešao na serato/traktor opciju miksanja, većinu svog vremena miksajući provede buljeći u ekran, pa se često znamo šaliti kako upravo provjerava lajkove na Faceu, ili šalje mailove, a možda i igra minesweeper.

Da, tehnologija je napredovala i lakše je ponijeti tek laptop i USB, i blejati u ekran i waveformove, synchati pjesme i stisnuti loop. Mnogi DJ početnici ni ne znaju drugačije, i ne možemo im zamjeriti, ipak je ovo neko novo doba. Ipak, kontakt s publikom je itekako važan, a mnogi ga upravo zbog laptopa zaboravljaju.

Kako onda izbjeći taj 'serato' pogled? Postoji nekoliko načina…

Naravno, oldskuleri, kužeri, samo vinil DJ-i, i dr. prvo što će reći jest 'pređite na vinil' i naučite miksati ploče. Neki od drugih savjeta uključuje onaj da laptop pomaknete s centra vašeg DJ set upa, jer automatski znači da buljite drito u ekran, i jedva da vidite što se događa uokolo. Možete probati pomaknuti vaš laptop i negdje ispod vas, ali to ipak predstavlja dodatne probleme i moguće komplikacije (npr. prolijete piće po vašem laptopu), a i nepraktično je.

alt

Nadalje… Opskrbite se odgovarajućom opremom koja odgovara izgledu vašeg Serato/Traktor programa te naučite čemu služi koji gumb na opremi. Da, tu vam je potrebno malo više para, vremena i znanja, ali se svakako isplati, i izgledate profesonalnije, a ljudima je uvijek zanimljivije kad gledaju kako dobro barate silnim gumbima.

Ono što je u muzici najbitnije, iako se u elektronskoj to čak i može izbjeći jest posjedovanje sluha, i korištenje vaših ušiju. Nekad se prije isključivo koristilo ušima i osjećajem za feeling, osjećajem za ritam, i tako usklađivalo sljedeće pjesme. Danas neki DJ-i rade čak i bez slušalica, isključivo prateći njihove waveformove na kompu (tzv. waveriding), ali onda opet buljite u vaš ekran glupave face.

alt

I dok će jedni DJ-i reći da se nikad ne pripremaju za svoje setove, što je vjerojatno i istina, za one malo manje iskusnije, kao i za one koji ne mogu popamtiti svu muziku koju imaju, najbolje je da naučite pjesme koje mislite puštati, odnosno da unaprijed otprilike znate koju bi stvar pustili na onu prethodnu, ili čak nekoliko stvari unaprijed. Drugim riječima, pripremite svoju playlistu, ne trebate u detalje, ali otprilike, te ćete tako lakše znati umiksati iste, odnosno već ćete unaprijed znati koje pjesme po prilici odgovaraju sljedećoj, samim time možete gledati publiku dok neka od stvari svira.

I na kraju krajeva, ako vas baš briga, prihvatite svoj blejavi izraz lica, raširenih očiju, i poluukočene glave, a uvijek se možete i maskirati, kao i sakriti u mračniji dio kluba, gdje vas apsolutno nitko ne vidi.

Ipak svi smo na istom mjestu iz zajedničkog razloga, najvažnija je glazba, ma što drugi tvrdili, ili kako se ponašali.

wls 20 mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2