Skip to main content
  • geza schoen
  • 24.03.2014.

Kako miriše glazba?

Poljski festival Unsound, koji slovi po avangardnome i jedinstvenome pristupu glazbi, nedavno je predstavio seriju mirisa nadahnutih ni manje ni više negoli elektronskom glazbom, Ephemera. 

Naslovna foto

geza schoen
 
Riječ je o konceptualnome radu berlinskog umjetnika  Geze Schoena koji pak će biti predstavljen prilikom otvorenja njujorške inačice Unsounda, 31. ožujka. Trojica producenata – Ben Frost, Tim Hecker i Kode9 – stvorili su zvučne zapise koje je potom Schoen pretvorio u tri različita mirisa : Noise, Drone i BassMiris i zvuk su najefermnija osjetila, nemaju vidljiv fizički oblik, sliku koju bismo povezali uz njih, ali imaju moć potaknuti osjećaje, sjećanja i niz drugih osjećanja. Odlučili smo zamagliti granice glazbe i mirisa i istražiti učinke brisanja granice“, pojasnila je koncept kuratorica Unsounda, Małgorzata Płysa.
{youtube}C-82P05vgM0{/youtube}
 
Posjetitelji  Unsound New Yorka moći će ući u prostornu instalaciju gdje će istovremeno iskusiti i zvuk i miris koji pak će se mijenjati na dnevnoj osnovi, a nakon toga instalacija kreće diljem svijeta s time da će biti postavljena i tijekom Unsounda u Krakowu. Ephemera neće ostati tek na razini koncepta već će Unsound u drugoj polovici godine predstaviti seriju mirisa u bočici i tako ćemo se moći namirisati basom ili noiseom. Sve ostale informacije o ovom izvrsnom projektu potražite ovdje.
 
sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2