Skip to main content
  • 1.08.2022.

Klaada treći studijski album opisuje kao alkemijsko putovanje u dubine duše

Klaada trećim albumom predstavlja zvučne krajolike koji su potpuni unikat u našoj regiji

Piše: 


Mladi zagrebački producent Klaada (Pavle Kladarin) nedavno je izdao svoj treći album na Mindspring music izdavačkoj kući čije se središte nalazi u Coloradu. Radi se o albumu Coniunctio Oppositorum, kojeg je Klaada opisao kao „alkemijsko putovanje u dubine duše“.

Iako se uspješno predstavio internacionalnoj publici kao producent koji s lakoćom spaja psihodeličnu elektroniku s tradicionalnim ethno zvukovima, u ovom albumu odlučio je eksperimentirati s mješavinom filmske glazbe i baroka uz stabilnu podlogu dubokog basa i nadrealnih psihodeličnih zvukova specifičnih za psybient stil.

Coniunctio Oppositorum konceptualni je album koji pomoću zvuka vividno prikazuje arhetipsko duhovno putovanje pojedinca započevši od zaranjanja u mrak i suočavanja s vlastitom sjenom, pa sve do ujedinjenja duše i tijela.

Iako je album baziran na elektroničkom zvuku, u njemu se nalazi mnoštvo organskih instrumenata poput čembala, violina, viola, kontrabasa, pa čak i egzotičnog indijskog instrumenta zvanog Esraj. Ovakav eklektični spoj glazbenih izražaja i različitih zvukovnih boja jedinstven je u našoj regiji, ali i šire – on beskompromisno prikazuje potrebu kreativne duše za unikatnim izražajnim alatima.

Mislim da nikada nisam ovako direktno uspio projicirati dijelove duše na umjetničko djelo. Pretakao sam osobna iskustva u zvuk, a kako sam mijenjao tonalitet albuma, tako su se dešavale promjene i u mom unutarnjem biću.“ – Klaada

Nema sumnje da će vas slušanje ovog albuma odvesti u sfere meditativnog i nadrealnog, moćnog, ali i emocionalnog unutarnjeg svijeta te provesti kroz predjele duševnog interijera za koje niste ni znali da postoje.

Klaadina diskografija sada se sastoji od tri full-lenght albuma: Breaking the Cycle (2018), Antipodes of the Self – Conscious Mind (2019), te Coniunctio Oppositorum (2022), jednog žestokog psytrance EP-a Underground Gathering (2018), te mnoštva singlova i remixova, od kojih su možda najznačajniji eterična i mistična traka Eternal Ones of the Dream (2021), te poletna i plesna traka koja miješa psihodeliju i tradicijsku glazbu s područja Hrvatske Echoes of the Prescient Spirit (2022).

Klaada ovog ljeta nastupa na lokalnim festivalima kao što su Divine Forest, Seasplash, High Grounds, MoDem i Goulash disko, a putuje i u Rumunjsku na Mumush festival, te u Portugal na Wolfmoon festival.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2