Skip to main content
  • 29.04.2024.

Ključne točke IMS-ove analize: Elektronička industrija vrijedi gotovo 12 milijardi dolara

Ususret ljetu, elektronička industrija se okupila na Ibizi u sklopu International Music Summita. Centralni događaj IMS-a je predstavljanje godišnjeg izvješća, a mi donosimo ključne točke.

Piše: 

International Music Summit je objavio svoje godišnje izvješće koje analizira elektroničku industriju u proteklih godinu dana. Među brojnim provedenim istraživanjima u svom velikom godišnjem izvješću, najzanimljivija činjenica je rast vrijednosti elektroničke industrije na 11.8 milijardi dolara, što je rast od 17% u odnosu na godinu prije.

“Novo godišnje izvješće otkriva koliko je elektronička glazba postala integrirana u mainstream kulturu. Od festivala do filmova, od mode do financija.” istaknuo je suosnivač IMS-a Ben Turner.

Elektronička industrija je obilježila rast i na još nekoliko polja. Jedno od njih je i prodaja fizičkih izdanja, kao i rast slušanosti žanra na streaming platformama. Iako je rast slušanosti narasla, IMS tvrdi da je monetizacija i dalje veliki problem za glazbenike. I dalje, najveći izvor prihoda za glazbenike na elektroničkoj sceni su gaže, a kako analiza otkriva – one su u prosjeku manje plaćene te teže za osigurati. Najveći strah brojnih aktera unutar industrije, kao i samih fanova je da će ekonomska situacija u svijetu uvelike utjecati na daljnji razvoj industrije.

Elektronička glazba je krenula uvelike osvajati nova tržišta, tako su Brazil, Meksiko, Indija i Južna Afrika postala nova “žarišta” scene. Unutar same elektroničke glazbe, kako istraživanje IMS-a navodi, najpopularniji podžanr je tech-house, a odmah ga u stopu prate house, techno i drum ‘n’ bass.

U tjednima ispred nas, detaljnije ćemo proučiti IMS-ovo godišnje izvješće te donjeti zanimljiva istraživanja i analize koje se nalaze u njemu.

sea star desk
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.