Skip to main content
  • 4.06.2023.

Kultnom briselskom klubu Fuse prijeti zatvaranje

Iza najstarijeg belgijskog techno kluba je turbulentnih nekoliko mjeseci

Piše: 


Početkom siječnja iz Bruxellesa je odjeknula vijest o zatvaranju kultnog kluba Fuse nakon 29 godina. Razlog zatvaranja su bile žalbe susjeda koji su se godinama tužili na buku iz kluba. Iako je klub kroz godine ulagao u infrastrukturu, izolaciju i prihvatio zahtjev za stišavanje glazbe, u tom trenutku ipak nije bilo rješenja te se klub zatvorio.


Foto © Kiany Moykens

Nekoliko tjedana kasnije nakon velikog pritiska partijanera, Vijeća briselskog noćnog života i ostalih važnih aktera s belgijske scene, Fuse je ponovno mogao otvoriti vrata no pod posebnim uvjetima. Klub ima dopuštenje za rad po dva dana tjedno sljedeće dvije godine te se treba preseliti na novu lokaciju ukoliko se u potpunosti ne riješi problem s glasnoćom u susjedstvu.


Foto Antoine Grenez

Iako posljednje vrijeme Fuse radi po novom režimu, iz Vijeća briselskog noćnog života i dalje skreću pažnju na problem u kojem se klub nalazi te predlaže niz mjera kako bi se osigurao dugoročni opstanak kultnog kluba. Jedan od najzanimljivijih prijedloga je zaštita kluba Fuse kao nematerijalne baštine po uzoru na “Rave the Planet” koji je predložio UNESCO-u zaštitu berlinske techno scene.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2