Skip to main content
  • 1.04.2017.

Kulturna razmjena: Moondance ide u Detroit, a Burning Man u Hrvatsku (Aprilili)

Ministarstvo kulture RH i Odjel za kreativne industrije SAD-a dogovorili su kulturnu razmjenu dvaju festivalskih izdanja elektroničke glazbe, priopćeno je jutros.

Piše: 


Dvije zemlje su sklopile sporazum o kulturnoj razmjeni pri čemu će se trogirski Moondance festival održati u Detroitu, a američki Burning Man u Hrvatskoj. Prema prvim informacijama vlasnici oba festivala su oduševljeni idejom.

Kako doznajemo od Pere-Fullhousea u tijeku su pregovori da se Moondance Festival održi 2018.g. u Detroitu kao kolijevki techno glazbe što mu je i sama misao vodilja. Festival se u nekoliko godina izdigao u bezkompromisni techno događaj. Sve ovo poklapa se iste godine kada bi se u Detroitu trebala otvoriti franšiza berlinskog Tresora, pa kad povežemo festival Movement Detroit, Tresor i Moondance stvari itekako imaju logike.

S druge strane vlasnici Burning Man-a, Hrvatsku su pikirali davno, ali su im nedostajale informacije o mogućnostima organizacije na našem teritoriju. Uz pomoć vladinog povjerenika i lokalnih promotora, lani su obišli potencijalne terene, te su ostali zadivljeni Đurđevačkim pijescima koji su idealni za ovakav tip festivala, a "peski" slove za jedinu pravu pustinju u Hrvatskoj. Nalazi se u između Koprivnice, Virovitice i Bjelovara. Festival neće biti obujma onoga u Nevadi, ali svakako će se kretati u gabaritima do 5000 posjetitelja. Đurđevački peski, koje se naziva i “Hrvatskom Saharom”, prostiru se na oko 20 hektara i kao jedinstven krajolik još 1963. godine zaštićeni su kao poseban geografsko-botanički rezervat. Nastali su nanošenjem sedimenata s negdašnjih ledenjaka u pleistocenu, dakle unutar zadnjih milijun godina. Gradonačelnik Lacković smatra kako će ovaj festival puno značiti za razvoj kontinentalnog turizma.
{youtube}WOOw8TngjVg{/youtube}

Za Moondance palac gore dao je i Donald Trump!

Nakon što je prošle godine poznati američki biznis magazin Forbes uvrstio trogirski Moondance festival među 7 najboljih europskih festivalskih lokacija čini se da ovom hrvatskom brendu cvjetaju ruže i na svjetskom nivou. Mike Duggan, gradonačelnik Detroita koji je prošloga ljeta boravio na našoj obali, posjetio je između ostaloga i Trogir baš u vrijeme održavanja Moondance festivala. Duggan je ostao fasciniran srednjovjekovnom kulom u kojem su svirali eminentni elektronički glazbenici poput onih koji nastupaju na detroitskom Movementu krajem svibnja. Kako je on veliki poklonik ove glazbe dokazuje i priznanje s kojim je službeno najavio otvaranje Detroitskog tjedna techno glazbe prošle godine od 23. do 30. svibnja kada je počeo Movement.
{youtube}zmPuWAOxHAg{/youtube}

Naime, kontroverzni američki predsjednik Donald Trump koji je i odličan biznismen u suradnji sa svojom administracijom već duže vremena istražuje europske elektroničke festivale koji bi jednog dana mogli osvanuti na američkom tlu jer odlaskom Tomorrowlanda otvorilo se tržište, te vidi u tome odličan ekonomski priljev i zapošljavanje većeg broja ljudi.

Najveći problem je čini se kako pronaći idealnu lokaciju koja bi na sličan način preslikala trogirske zidine kule Kamerlengo u Detroitu. Za sada postoje planovi oko kreiranja imitacije trogirske rive i kule, a razmatra se uvođenje 5 plesnih podija sa zanimljivim tematikama preslikanih starih zidina, a prema prvim informacijama beskompromisni line up bi onda uključivao Takeover pozornice njemačke, britanske, francuske, američke i ex-yu regionalne scene.
{youtube}479RBsJF3rM{/youtube}

Držimo palčeve za američki Moondance i hrvatski Burning Man!

brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2