Skip to main content
  • 14.09.2018.

Leipzig ukida policijski sat zatvaranja klubova

Postoje neka mjesta koja su isključivo namijenjena slavljenu slobode i bijegu od regulativa, nameta i ograničenja svakodnevice. Sloboda zahtjeva odgovornost slobodnih, ali ujedno i slabo tolerira ograničenja i uzde.

Piše: 


22. kolovoza je tako skupina od 700 oduševljenih plesača sparkirala svoje plesne entuzijazme ispred Leipziške gradske vijećnice kako bi proslavili i podržali odluku gradskog vijeća kojom su gotovo jednoglasno izglasali uklanjanje policijskog sata zatvaranja lokalnih klubova. Prethodno na snazi "Sperrstunde" politika značila je da bi klubovi trebali rastjerati goste i zakačunati vrata između 5 i 6 ujutro kako bi isti mogli biti očišćeni. Ova direktiva stupila je na snagu ranije ove godine zbog nekoliko žalbi na buku, no novom odlukom 47 od 52 vijećnika podržala su njeno potpuno ukidanje.

Osnivač Institut für Zukunfta, Franziskus Thiem, s Resident Advisorom podijelio je svoje oduševljenje odlukom vijeća: "Ovo je sjajan i ohrabrujući znak od gradskih dužnosnika da cijene utjecaj klupske kulture i klupskih prostora u Leipzigu i njihov učinak na stvaranje i podržavanje bujajuće kreativne lokalne zajednice."

No, imao je još ponešto za reći osvrćući se na dug put koji je još pred njima i prakse koje se i dalje provode unutar grada: "Ipak, istiskivanje postaje sve veći problem u rastućem gradu kao što je Leipzig, gdje kapital i investicijske tvrtke traže napuštena područja koja bi gentrificirali, a koja su prethodno bila stavljena na korištenje kulturnim protagonistima poput klubova. Naša kampanja podupiranja lokalne klupske kulture ne staje ukinutim policijskim satom." Posljednja lokacija na kojoj se uzorak ponavlja je So&So, čiji vlasnici CG grupa napominju kako će ga srušiti ako se ne zaustavi gradnja stambenih područja oko kluba, jer je razvojni plan u suradnji s okolnim građanima već bio na mjestu i uključivao stavku da će prostor oko kluba ostati otvoren, pa kako natucaš njemački raspoložen si za malo borbe za pravdu i ples izvoli peticija je ovdje.

No, do nove borbe, oštrenja mačeva, pera i jezika u obranu plesa i subkulture koja se popela na svjetlo, okupljeni su zasluženo proslavili ovu pobjedu grada i njegovih stanovnika plešući na ulici uz kulturne klasike poput Daft Punkova "One More Time" – pa još jednom i još jeddnom i još jednom. Sve pobjede su se uvijek dogodile jedan po jedan mali korak naprijed. Ključ leži isključivo u, ne odustajanju od cilja.

sonus 1
Vezani članci
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
brejcha 1
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star desk