Skip to main content
  • 18.06.2018.

Ljeto i bube makarske rivijere!

I dok ljeto poput nindže gmiže na kalendare, dok se zrak puni nemirnim potragama za smislenom ulogom hedonizma života, dok ribe jedna drugoj kanibalistički grickaju repove bube se množe. No jedna zoofilno nazvana sjedi na makarskoj rivijeri i pojačava zvučnike.

Piše: 

Kultni Buba bar Makarska bubat će čitavo makarsko ljeto koje s istoka pazi divljina Biokova, dok pučina zove na žrtve sna. Renoviran, glasniji no ikad, s podužim CV-om elektroničara za pultom, Buba bar u dvije trijade partija drže osi Marijana Babicza i kolege mu Ante MM-a na još jednoj instalaciji prikladno, sukladno slatko sjajno složenog naziva Uzmorejv. Drugi tronožac vodit će Toni Juranović kojem se na rivijeri pridružuju velika imena kao nosioci večernjih gušta.

Pa brzi skok (ni slučajno poskok) pregledom ljeta u Bubi gdje prvi Uzmorejv. sjeda na 7. srpnja. Tu će se u 21 sat makarskim momcima Marijanu i Anti pridružiti i Felver. Marijan je 'newcomer' godine 2016., nagradom počašćen od strane Ambasador projekta, a Ante ti je, između ostaloga i supokretač vrućih kapanja po podu od glazbenih gušta Bunara, dok je Felver hrvatska ikona scene specifičnog house senzibiliteta. Od davnih početaka s Cosmic Discom u Aquariusu sada nosi 25 godina staža u prstima kao DJ, organizator evenata i vizionar koji stoji u povijesti Stereo Studia Tvornice i novog Stereotipa s kojima postavlja partyje u suradnji s RA brojem 1 ljestvice – Dixonom.

4. kolovoza Marijan i Ante u goste na Uzmorejv. no.2 primaju Andreu Ljekaja i iz makarskog Deepa posuđenog Tonija Juranovića. Andrea Ljekaj mladi je tip na sceni koji već dere internacionalno, dobitnik Ambasadora za Singl godine, traku "Unsaid" izdanu na berlinskom Save Us labelu u suradnji s Dyalom. Andrea je domaće ulice 2014. zamijenio onima Berlina i posvetio svoje dane stvaranju kvalitetne glazbe. U procjepu tako nastaju sjajna izdanja kao i remixevi koji adresom nazivaju BBC Radio 1 i čuvenu vruću kotlovnicu Boiler Rooma, nije stranac ni podijima Dubaija, Ibize, Londona, Berlina, Hamburga, Venecije, Kiela, Ljubljane… 25. kolovoza Ante i Marijan tresu uz Maria Herjaveca i Josipa Bajića glava i prstiju iza Deep'n'Delicious programa poznatog po svom istančanom zvuku i gostovanjima. Poznatiji kao Herya i Bronski, gospoda su i dio stalne postave Mastersa, dok u kombinaciji s Rejv. kolektivom spremaju za vas glazbeno iskustvo svježije od arije krajem kolovoza.

Spomenuti gospodin Juranović pak za sebe lovi datume 20. i 27. srpnja te 17. kolovoza. U prvoj instanci Toniju se pridružuju Marko Nastić i G.Edd. Marko je prvi brk Balkana, misionar techna koji je vukao kofere od Brazilskih vrućih ulica do betonske džungle New Yorka, a put se ispreplitao s najblještavijim nitima tapiserije kao što su Carl Cox, Richie Hawtin, Marco Carola, Kevin Saunderson, Green Velvet, Adam Beyer, Billy Nasty, Umek… G.Edd-a, rođenog Sarajliju, nalazio si na labelima kao što su Surge, Hungry Rec, Symbiosis Digitalis, Solar Chatedral Rec, Next Dimension Music, BWG Records, CM…. Jednom davno klinac koji je slušao Prodigy, Chemical Brothers, Fat Boy Slima, Mobyja i Daft Pun’ dans je vičan houseu koji spaja s electrom i minimalom, ovisi kako ga muza pogodi, a 2005. ovaj dugogodišnji urednik Stero Groovesa prvi je puta zavrtio u Hrvatskoj.

27. srpnja uz Tonija su Lea Dobričić i After Affair. Lea je stupila na scenu 2005. i od tada stala na lineupe uz ekipu iz samoga vrha kao što su Laurent Garnier, Luciano, Richie Hawtin, Umek, Dubfire, Marco Carola, Anja Schneider, Miss Kittin, Azzari & III, Beltek, Supernova, Claude VonStroke, Carlo Lio, Layo & Bushwacka, Silicone Soul… Stiže uz elektrificirajuću mješavinu deep housea, tech housea, minimala i techna koje neosporno preciznom tehnikom za pultom postaju jedan entitet, opipljiv i živ, a ista energija prenosi se i u produkcije koje završavaju na velikim labelima poput Bosphorus Underground Recordings, Italo biusiness, Freshin, Butane recordings, Lovable Fairy Tale, Killing Machine, No-Logic… After Affair nomenklaturno objašnjavaju sami amoroznu prirodu svog odnosa spram aftera. Ovaj najtraženiji bosansko-hercegovački DJ dvojac čine Bonjasky & Ivan Z, originalno i dosljedno promovirajući vlastiti zvuk sasvim nezainteresirani za prolazne trendove. U finalu za Toniju 17. kolovoza stiže ni više ni manje no Petar Dundov. Petar opravdava svoje ime kao stijena domaće elektronike. Ovaj diplomat beata rođen je ranih 70-ih na ulicama tvoga glavnoga grada, a glazbeno zove svojim od 1993. Od trena kada je s bratom Šimunom kroz projekt Brother's Yard u dvorištu svega onog bratskog dekonstruirao techno kao jezičnu sintaksu, nanovo ga izvrćući kao dijalog s plesačem, Petar gradi uporište sebe u nekonvencionalnom pogledu na elektroniku. U beskonačnoj karijernoj putanji izdanja si nalazio na golemostima labela poput Formaldehyde Records, Absense, PV (Pascal F.E.O.S.), Federation Of Drums, Delirium Red, Millsov Tomorrow za koji nastaje i mini LP Sculptures, belgijski Music Man, Danza Electronica, Bedrock Records, Loveland Recordings…

No sve ovo dakako nije sve jer uvijek ima mjesta za više i hedonistu je jedino logično iscijediti iz života sve što može. Pa se tako od 8. srpnja nadalje pripremi na nedjeljne after beach partyje s Oldies Goldies vibrom, gdje ti Toni svaki puta u goste poziva nekog novog za b2b ili solo varijantu. Do tada baci oko na kronološki raspored za lakšu navigaciju party svemirom niže. Kažu bube su u glavi i volimo da je tako, normala je precijenjena. Dođi, plaši, budi, bubaj!

7.7. Felver, Marijan Babicz & Ante MM

20.07. Marko Nastic, G.Edd, Toni Juranovic

27.07. Lea Dobricic,  After Affair, Toni Juranovic

4.8. Andrea Ljekaj & Toni Juranović, Marijan Babicz & Ante MM

17.08. Petar Dundov, Toni Juranovic

25.8. Bronski & Herya , Marijan Babicz & Ante MM

sea star mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2