Skip to main content
  • 26.10.2017.

Lokacije koje su stvorile žanrove kakve danas poznajemo

Svaki žanr elektroničke glazbe negdje je morao doći u kontakt sa publikom kako bi osjetili zajedničku emociju kakve smo svi danas svjedoci koju osjećamo svakog vikenda.

Piše: 

Iako je svaka glazba prvotno nastala u ljudskoj glavi, nekome ju je trebalo i prezentirati kako bi ona zaživjela, te na kraju postala kulturni pokret. Sigurno se pitate koja je prva lokacija gdje je zaživio psy trance ili koji kultni klub je zaludio svijet sa zvukovima Roland 303. Pronašli smo tako listu od deset klubova u kojima su se rodili razni žanrovi. Primjerice, techno i grime nisu se našli na popisu iz razloga jer su svoju slavu steklu kroz radijske frekvencije.

Pa krenimo:

THE MUZIC BOX – Acid

Nijedan od čikaške trojice DJ Pierre, DJ Spank Spank i Herb J, nije ni slutio da će njihova produkcija 1985. pod utjecajem masovnih bas linija mašine Roland 303 podići toliku prašinu. Traku su poslali Ron Hardyu da ju zasvira u The Muzic Boxu, poznatom po konzumiranju psihodeličnih droga, koji ju tada pustio čak četiri puta tokom noći. Reakcija publike tada je bila "koji vrag je sad ovo?", ali nakon četvrtog puta ušla im je u uši i zavoljeli su je. Kako je bila bez imena nadjenuli su joj ime "Ron Hardy's Acid Track", prije nego je 1987. izdata za Trax Records dobila naziv Acid Trax.

AMNESIA/PROJECT CLUB – Balearic

Paul Oakenfold je za proslavu svog rođendana 1987. odlučio doputovati do Ibize u društvu Trevor Funga, Danny Ramplinga, Nicky Hollowaya, Ian Saint Paula i Johnny Walkera. Nastupom DJ Alfreda u Amnesia-i doživjeli su prosvjetljenje čiji stil eklektičnog miksa housea i euro-popa je zauvijek promjenio njihovo viđenje. Odmah po povratku u London, Paul Oakenfold u Project klubu u Streathamu vrtio je svaki svoj set pod utjecajem Ibize koji su brzo postali prihvaćeni kao Balearic zvukovi.

VELVET ROOMS/PLASTIC PEOPLE – Dubstep

Velvet Rooms i Plastic people Londonski su klubovi u kojima se gradio dubstep 2001. godine uz pomoć Male, Cokia, DJ Hatche, Skreama, Benge i Kode9 te Youngste koji su osnove garagea upotpunili sa gomilom bassa. Nije dugo trebalo da dubstep postane popularan.

THE GALLERY – HI-NRG

Bila je to 1977. godina kada je rezident The Gallery kluba, Nicky Siano dobio ploču I Feel Love, Donne Summer i Giorgia Morodera, tada još neobjavljenu koju mu je ustupio menadžer Casablanca Records. Iste te večeri Nicky ju je umiksao u set i nastalo je erupcija oduševljenja što je dovelo do početka Hi-NRG-a, novi stil disca koji je bio brži i isprekidan hi-hatom i synthovima.

THE WAREHOUSE– House

Frankie Knuckles od 1977.-1982. bio je rezident kluba The Warehouse za koji se još uvijek sumnja da li je sadržavao house kakav danas poznajemo. No kako je Frankie svoju kolekciju ploča probirao u vinyl shopu Importes Etc., oni su zauzvrat na njegovu kolekciju stavljali nastpi ''As heard at The Warehouse" nakon čega je došlo do pojma house music. Također je disco glazbu koju je najčešće puštao editirao na način na produži početak i kraj, to je dovelo do razvoja 4/4 ritma.

HEAVEN – Psytrance

Jedan od potomaka trance glazbe, nabrijani žanr psytrance, nastao je uz pomoć goa trancea zbog čije su se sve veće popularnosti partyi odvijali diljem svijeta, ali sami psy trance nastao je u londonskom klubu Heaven gdje se goa tranceu dodavao psihodelični zvuk.

LONDON/INDUSTRIJSKO SKLADIŠTE – Tech-House

Već 80-ih godina dolazi je od sudaranja techno zvuka iz Detroita i čikaškog housea, čime je po prvi puta pojavio tech house, no sami pojam zaživio je 90-ih godina uz Terry Francisa, Eddie Richardsa i Nathan Colesa koji su Wiggle partije umjesto licenciranih klubova organizirali u ilegalnim skladištima.

THE ELEPHANT AND CASTLE – UK Garage

Povijesni pub, otvoren u 18. stoljeću ključno je mjesto za UK garage. Matt Jam je 90-ih držao rezidenciju Happy Days partija koji su se održavali svako nedjeljno jutro ne bi li privukao publiku koja odlazi kući iz Ministry of Sounda koji se nalazio u neposrednoj blizini i privući ih u svijet UKG-a.

preuzeto sa https://mixmag.net/

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk