Skip to main content
  • irska
  • 5.11.2015.

Marihuana, kokain i heroin uskoro legalni u Irskoj

Irski ministar, Aodhán Ó Ríordáin, najavio je kako će posjedovanje manjih količina marihuane, kokaina i heroina uskoro postati potpuno legalno.

Piše: 

Naslovna foto

irska

Londonska škola ekonomije i političkih znanosti u ponedjeljak je postala epicentar kontroverze. Naime, upravo je tamo irski ministar zadužen za pitanja nacionalne strategije droga održao predavanje u kojem je naglasio kako će se uskoro, osim spomenute dekriminalizacije droga, u Dublinu legalizirati javno korištenje istih i to u, za te potrebe, posebno dizajniranim sobama. Zakon bi na snagu trebao stupiti sljedeće godine. Pomalo kontradiktorno, distribucija droge, kao i bilo koja vrsta profitiranja od prodaje i preprodaje i dalje će se tretirati kao zločin.

 

Prema riječima Ó Ríordáina, takav postupak pomogao bi promijeniti svijest građana i pomoći im da ovisnost prestanu percipirati kao nešto sramotno, već da razviju suosjećanje prema teškim problemima ovisnika. Ovo je, ministar tvrdi, obrnuta psihologija u funkciji izravnog napada na tamošnje probleme droge i alkohola. Konkretno, plan je irske vlade otvoriti „sobe s injekcijama“ koje bi omogućile uštrcavanje opojnih sredstava u kontroliranim uvjetima, što bi trebalo smanjiti rizike od predoziranja i ostalih nuspojava konzumacije. Iste se prostorije planiraju otvoriti u Corku, Glawayu i Limericku.

Ovo nije prvi ovakav slučaj na našem kontinentu – Portugal gotovo istu politiku provodi još od 2001. Ukoliko vas, primjerice, tamo policija pronađe prilikom posjedovanja ikoje vrste droge s količinom koju prosječni korisnik može koristiti manje od deset dana, dužni ste otići u „Povjerenstvo za odvraćanje od ovisnosti o drogama“. Najgore što vam se može dogoditi je da platite omanju kaznu, što je iznimno rijedak ishod.

Kao što je prikazano na dijagramu iznad, Portugal od 2001. bilježi trend smanjenja ovisnosti i stope smrtnosti uzrokovane konzumacijom droga. Stoga postoji realna opcija da jednak rezultat doživi i Irska.
defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2