Skip to main content
  • alt
  • 6.02.2015.

Medicinska marihuana legalizirana od rujna

Novi list prenio je riječi Ministarstva zdravstva kako će se legalizacija medicinske marihuane, koju željno iščekuju oboljeli od mnogih ograničavajućih i teških bolesti, odviti najranije u rujnu.

 
Prvi pripravci mogli bi se zateći na domaćim policama još prije kraja godine pod uvijetom da proizvođači ili njihove matične farmaceutske tvrtke ispune potrebnu papirologiju i podnesu zahtjev Agenciji za lijekove i medicinske proizvode.

alt

 
Sredina siječnja donijela je značajne promijene kada je povjerenstvo Ministarstva zdravlja za analizu i preporuku primjene kanaboida preporučilo izmjenu Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Predloženo je i premiještanje kanabisa iz prve skupine droga u koju je smiješten 1971. čime bi se omogućilo izdavanje pripravaka na recept.
 
Ministar zdravstva, Siniša Varga, ipak još uvijek drži nogu na kočnici na žutom svjetlu i čeka da stručno tijelo s konačnim stavovima i zaključcima izađe pred javnost što bi nam se moglo dogoditi početkom ljeta u lipnju.
 
Iako je ovo hvale vrijedan pomak naprijed ipak kako riječi nose ključ razumijevanja svijeta, diskurs u kojem se pripravci od konoplje/kanaboida "legaliziraju" sugerira još uvijek prisutsvo zabrana i ne vodi nas ništa bliže cilju same dekriminalizacije. Naizgled sinonimni pojmovi legalizacije i dekriminalizacije žive u istom kvartu, ali označavaju vrlo različite procese.

alt

 
Također bitno je napomenuti da se primarno radi o uvozu gotovih proizvoda indijske konoplje/kanaboida koji su već registrirani u zemljama Europske unije pa a domaći poljoprivrednici neće ovdje mnogo profitirati.
 
No, korak po korak. Kako znamo sva putovanja počinju onim prvim, bez obzira koliko je put pred nama dugačak.
 
 




defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2