alt

Medicinska marihuana legalizirana od rujna

Petak, 06 Veljača 2015

Novi list prenio je riječi Ministarstva zdravstva kako će se legalizacija medicinske marihuane, koju željno iščekuju oboljeli od mnogih ograničavajućih i teških bolesti, odviti najranije u rujnu.

 
Prvi pripravci mogli bi se zateći na domaćim policama još prije kraja godine pod uvijetom da proizvođači ili njihove matične farmaceutske tvrtke ispune potrebnu papirologiju i podnesu zahtjev Agenciji za lijekove i medicinske proizvode.

alt
 
Sredina siječnja donijela je značajne promijene kada je povjerenstvo Ministarstva zdravlja za analizu i preporuku primjene kanaboida preporučilo izmjenu Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Predloženo je i premiještanje kanabisa iz prve skupine droga u koju je smiješten 1971. čime bi se omogućilo izdavanje pripravaka na recept.
 
Ministar zdravstva, Siniša Varga, ipak još uvijek drži nogu na kočnici na žutom svjetlu i čeka da stručno tijelo s konačnim stavovima i zaključcima izađe pred javnost što bi nam se moglo dogoditi početkom ljeta u lipnju.
 
Iako je ovo hvale vrijedan pomak naprijed ipak kako riječi nose ključ razumijevanja svijeta, diskurs u kojem se pripravci od konoplje/kanaboida "legaliziraju" sugerira još uvijek prisutsvo zabrana i ne vodi nas ništa bliže cilju same dekriminalizacije. Naizgled sinonimni pojmovi legalizacije i dekriminalizacije žive u istom kvartu, ali označavaju vrlo različite procese.

alt
 
Također bitno je napomenuti da se primarno radi o uvozu gotovih proizvoda indijske konoplje/kanaboida koji su već registrirani u zemljama Europske unije pa a domaći poljoprivrednici neće ovdje mnogo profitirati.
 
No, korak po korak. Kako znamo sva putovanja počinju onim prvim, bez obzira koliko je put pred nama dugačak.
 
 

Medicinska marihuana legalizirana od rujna