Skip to main content
  • alt
  • 6.02.2015.

Nova električna funky Afrika u Sirupu

U potpunosti gol, samo ovlaš zaogrnut životinjskom kožom hodaš prašumom. Nešto tražiš. Slijediš efemerno hipnotički beat bubnja koji reže kroz drveće i zove te sve bliže.

 
Ova sloboda da budeš ti, da intuitivno istražuješ, da oljuštiš sve patine i pravila koja je društvo nakalemilo na tvoju dušu, okosnica je novog, friško ispod preše, mjesečnog programa u Sirupu KICK IT. Jedan od rezidenata, Borovich, napomenuo nam je kako je idaja za program nastala u doslovce 15-ak minuta kada je s Vedranom Menigom zaključio da Zagreb treba jedan solidni povratak na izvor, na afro organski groove, na grud koja je othranila sve ostale smjerove glazbe.

alt

 
Piramida koju čine Mr. Dirty Hairy, Dr. Smeđi Šećer i Borovich, na prvom Kick It-u, 7. veljače, prosipat će kroz zvučnike soul, funk, disco, boogie, latino, afrobeat, yugo groove, ali to nije sve. Momci grabe glazbene lopate i bacaju se na kopanje najopskurnijih zaboravljenih ploča i udahnjuju novi život digging kulturi kao posvetu svima onima koji su sate proveli na koljenima u prašnjavim zakučastim shopovima, na tavanima ili podrumima, kako bi iskopali i reanimirali neki davno zaboravljeni beat. 
 
Stvaraju svojevrsno psihodelično glazbeno frankensteinovo čudovište puštajući još jednom elektricitet kroz zaboravljeni groove glazbe 60-ih pa sve do prve polovice 80-ih, a stati će koji puta i na piknik u 90-e i nulte.

alt

 
Iako će ova trijada funkcionirati zajedno momci se razlikuju po selekciji glazbe i stilovima miksanja tako da će se ponekad pojavljivati kao isprepletena trojka, a ponekad solo pretsjedati sočnim nadolezećim gostovanjima. Pobogu, kako bi svijet bio dosadno mjesto da nismo ovako različiti. Tako će svaki novi Kick It donositi u Sirup po jednu ili dvije DJ organizacije sa svojim zasebnim pogledom na hypno afro funky groove jer Bog te pita šta se sve zateklo po zakučastim kutevima zaboravljenih vinila po Francuskoj, Engleskoj, Turskoj, Japanu, Njemačkoj…
 
I sada je vrijeme za tko je tko? Ovaj Mr. prljavi prljavi Hairy je englez, ali ne u New Yorku već onaj koji poštu prima u Zagrebu. Jedan je od boljih breaks DJ-eva i scratch majstora, a njegova selekcija je krajnje beskompromisna u domeni funk/soul/latino/disco/hip hop.

alt

 
Dr. Smeđi Šećer od 2007. podije Rijeke potapa uzavrelim funkom, soulom i dancefloor jazzom s 45ica, fleksica i ostalog roda opskurnih vinila koji kopa duboko u Yugo da vidi koliko je duboka ova zečja rupa i putem pronalazi funk/soul/jazz/disco. No najautentičniji funk izražaj balkana za njega je upravo katarzična ciganica, koju posipa garažnim rockom i R’n’B-jem.
 
I na poslijetku naš sugovornik Borovich. Borovich zajedno sa Mr Dirty Hairyem vodi organizaciju SOULKEKS čija filozofija leži u minimalističkoj i po njima zlatnoj formuli DJ-inga i clubbinga: jaka selekcija isključivo vinyla organske glazbe sa dušom, dva gramofona i mikser. Sam za sebe kaže da uvijek opsesivno traži jednu istančanu bass liniju. Ne može je točno opisati, ali zna kada je nađe. Njegov cilj je zamotati floor u repetativnu psihodeliju punu emocija  s psychodelic discom, afro discom, exotic groovesom, prog RnR-om ,library grooveom, proto house/electroom, oddballsom te masom skrivenih EDIT i extended 12“ verzija. Ono što želi je da se na kraju seta osjećaš toliko slobodno da zavijaš na Mjesec kad pođeš kući.

Stoga dragi naši prostranstva podija Sirupa čekaju! Vidimo se sutra!

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2