Skip to main content
  • 11.10.2017.

Na Redditu smo pronašli odgovor zašto se fućka na rejvu

Po nekoliko puta našli ste se u klubu, okruženi uzbudljivim zvukovima i DJem koji se cijelo vrijeme igra s vama i onda u jednom tenutku čuju se zvižduci sa svih strana. Jeste li se ikada pitali kako uopće došlo do toga.

Piše: 

Kako je zapravo nastalo zviždanje, tko ga je u biti i pokrenuo, sve to odgovorio je stari lisac na Redditu kada je jedan mladić postavio to pitanje jer se našao u čudu kada je kako je i sam napisao, po prvi puta stigao na techno party.

Kako se sve više zagrijavate, dolaze trenutci kada klub gori, techno pršti sa svih strana i tada iz publike dolazi glasni zvužduci. U 90-ima kada je ovaj pokret i začet, koristile su se razne zviždaljke, imate osjećaj kao da ste na nogometnoj utakmici ili čujete prometnog policajca.

No nije publika ta koja je izmislila zviždanje, koje je u novije doba preraslo u fućkanje, naprotiv, DJ su pokrenuli tu inicijativu. Kako navodi rejver lakeeffectoperative, CyberSonik, P909 i Underground Resistance koristili su su zviždaljke kako bi pokrenuli publiku.

Ubrzo zatim, publika je sama počela nositi zviždaljke koji su postali dio rejv kulture jednako kao i svjetleći štapići, dude i narukvice od slatkiša. Zvižduci su tako među publikom kasnije zamijenjeni fućkanjem, koji ujedno znače i odobrenje DJu da radi dobar posao i da je ovo zadnju traku odlično umiksao, nešto kao ''odlično'' ili ''ovo je bilo za 10''.

Radi se o pokretu starom dvadeset godina i iako nije na razini prijašnjih vremena kada je 90% kluba bilo napunjeno zvižducima i dan danas redovito se čuju na techno partijima.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2