Skip to main content
  • 16.06.2021.

Nagradu publike LUX osvojio rumunjski dokumentarni film Kolektiv

Filmsku nagradu publike LUX Europskog parlamenta i Europske filmske akademijeza 2021. dobio je dokumentarni film "Kolektiv" rumunjskog redatelja i producenta Alexandera Nanaua o požaru u noćnom kubu u Bukureštu 2015. u kojem je život izgubilo više desetaka mladih.

Piše: 


Film "Kolektiv" je dobitnikom ovogodišnje nagrade publike LUX proglasio predsjednik Europskog parlamenta, David Sassoli u srijedu je na svečanosti u Strasbourgu. Druga dva filma u užem izboru za nagradu bili su "Corpus Christi" poljskog redatelja Jana Komase koji je u konačnom poretku bio drugi te "Još jedna runda" danskog redatelja Thomasa Vinterberga, koji je bio treći.

Konačni poredak dobiven je kombiniranjem prosječne ocjene dobivene glasanjem publike i glasanjem zastupnika, pri čemu je svaka skupina bila jednako zastupljena.

Za Nagradu LUX Europskog parlamenta odabiru se filmovi europske koprodukcije koji se bave aktualnim političkim i društvenim pitanjima i potiču raspravu o europskim vrijednostima.

"Kolektiv" je dokumentarni film koji nosi ime noćnog kluba u Bukureštu u kojem je 2015. godine izbio požar u kojem je na licu mjesta poginulo 27 ljudi, a ranjeno 180. Film prati tim novinara koji istražuju zašto je 37-ro opečenih u požaru umrlo u bolnicama iako njihove opekline nisu bile opasne po život. Oni otkrivaju užasavajući nepotizam i korupciju koji su ljude stajali života ali i pokazuju da hrabri i odlučni mogu mijenjati korumpirane sustave.

Tadašnji predsjednik rumunjske vlade Victor Ponta podnio je ostavku zbog prosvjeda diljem zemlje u kojima su sudjelovali deseci tisuća ljudi tražeći ostavke političara zbog požara.

Prosvjednici su tada izjavili da ostavka ljevičarske vlade treba biti samo početak velikih reformi u političkom sustavu koji optužuju za korumpiranost koja je i dovela do toga da klubovi poput "Kolektiva" mogu raditi bez provedenih sigurnosnih standarda.

Ovo je prije svega nagrada za žrtve i njihove obitelji, koje i pet godina nakon tragedije nisu dobile pravdu niti ikakvu odštetu niti je itko proglašen krivim“, izjavio je Nanau prilikom pobjedničkog govora“. "Kolektiv" je nominiran i za Oscara za najbolje međunarodno ostvarenje i najbolji dokumentarni film.

Izvor: Glas Istre

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop