Skip to main content
  • 20.05.2022.

Napustio nas je pionir i protagonist elektroničkog zvuka Vangelis

Prema grčkim medijima prekjučer 18. svibnja napustio nas je Vangelis 

Piše: 


Vangelis je bio grčki glazbenik i skladatelj elektroničke, progresivne, ambijentalne, jazz i orkestralne glazbe.

Najpoznatiji je bio po partituri za Chariots of Fire (1981) za što je dobio Oscara godinu dana poslije. Poznat je  i po skladanju partitura za filmove Blade Runner (1982.), Missing (1982.), Antarctica (1983.), The Bounty (1984.), 1492: Conquest of Paradise (1992) i Alexander (2004).

Vangelis je započeo svoju karijeru u rock bendovima, uključujući popularni progresivni rock bend Aphrodite's Child, koji se raspao nakon izdavanja njihovog klasika iz 1972., 666. Otprilike u to vrijeme počeo je snimati filmove, a 1973. započeo je plodnu solo karijeru koja će mu pomoći revolucionizrati percepciju elektroničke glazbe.

U lipnju 2008., Američki helenski institut dodijelio je Vangelisu nagradu AHI Hellenic Heritage Achievement Award za njegova "izuzetna umjetnička dostignuća" kao pionira elektroničke glazbe i za njegovu cjeloživotnu predanost promicanju helenizma kroz umjetnost.

Njegov rad, posebno s Chariots Of Fire i Blade Runnerom, pomogao je komercijalizaciji glazbe nastale na instrumentima i definiranju znanstveno-fantastične estetike koja je i danas popularna. Bio je zauzet sve do svoje smrti, a nedavno je objavio album inspiriran putovanjem NASA sonde Juno na Jupiter.

Brojne osobe elektroničke glazbe odale su počast Vangelisu na društvenim mrežama.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2