Skip to main content
  • The Sound Of Belgium
  • 14.11.2012.

Neispričana belgijska dance priča

I dok Nizozemska ne prestaje dominirati dance scenom, čineći ju vjerojatno najproduktivnijom zemljom elektronske glazbe, o Belgiji se ne zna puno, niti se o njoj toliko priča. Ove godine nas očekuje nekoliko dokumentaraca o nizozemskim producentima i EDM-u, ali tek jedan o Belgiji.

Piše: 

Naslovna foto

The Sound Of Belgium

The Sound of Belgium je dokumentarac o nikad ispričanoj, ali bogatoj belgijskoj dance glazbi. Od glazbenih hala s Decap orguljama do zlatnih dana Popcorna. Od EBM-a i New Beata (pojma nastalog u SAD-u u 80-ima kojima se označavao novi zvuk (house i techno) kojeg nisu znali gdje svrstati jer ga prije nisu čuli), do belgijskog housea i techna.
{youtube}DBYjZTdrJlA{/youtube}

Krajem 80ih Belgiju je iznenadio tzv. New Beat, odjednom nevjerojatno popularan, gotovo nadrealan tip plesne glazbe. Njegov neočekivani, ali ujedno i kratkoročni uspjeh, ostavio je trag na cijeloj jednoj generaciji glazbenika koji će se tek pokazati. Njegov raznolik miks različitih zvukova i stilova, imao je svoje korijene u desetljećima prije.

Ovim dokumentarcem želi se ispričati priča koja je godinama ignorirana od strane glazbenih kritičara i mainstream medija. Ova kronika jedinstvene popularne glazbe, The Sound of Belgium istražuje duh nacije i ljude koji su plesali na tu glazbu.
{youtube}aFd5Cci_pE4{/youtube}

S obzirom da je u filmu korišteno puno arhivskog materijala i muzike, tvorci nemaju para da bi sve poplaćali, pa se traže donacije. Možete kupiti svoje ime na odjavnoj špici, ili jednostavno doći na neku od predstava. Film će internacionalnu premijeru doživjeti 17. studenog u, ne bi čovjek vjerovao, Amsterdamu i tamošnjem IDFA Melkweg Music Doc festivalu, gdje je nominiran za Best Music Documentary, a kasnije će biti održan tulum u Melkwegu s domaćinom Eddyem De Clercqom, koji se pojavljuje i u dokumentarcu. Pojavljuju se i brojna druga eminentna glazbena imena, a spomenimo Kena Ishiia, Cisca Ferreiru i Joeya Beltrama, između ostalih.
Ken Ishii

Vrijeme je da se i Belgija čuje! Pogledajte TRAILER, te TEASER 1, i TEASER 2.

sea star mobile
Vezani članci
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star mobile
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star desk