Skip to main content
  • 7.08.2020.

Nik Oroši i introspektivna lutanja za M.I.N.E. Records

Daleko od zelenog kariranog odijela, uvijek prisutne lule i budnog oka Nika Praskatona koji vječno nešto deducira, u drugoj vremenskoj liniji realnog jedan sasvim drugi Nik, bez lule i s majstorskim prstom za slaganje sjajnih glazbenih priča (i kave), gradi svoj zaključak.

Piše: 


Ime je Nik Oroši, a povod priče drugi izuzetno uspješan i skladno složeni punokrvni album – "Introspective". Mogli bismo ga nazvati i mega albumom jer, na ovom, u lipnju za M.I.N.E. Records izdanom albumu, slijedimo unutarnju putanju kroz 17 traka na duplim sestrinskim svijetloplavim vinilkama.

"Introspective" je nasljednik prvijenca "Underline" izdanog u kolovozu prethodne godine koji je brojao 8 traka. Ova dva albuma dio su projekta zamišljenog kao tronožac na kojem počiva zaokružena ideja.

Parafrazom autorovih riječi, sintaktični bi prvi album sjeo kao intermezzo na polovici dužeg drugog uratka, koji je podijeljen na 4 smislene cjeline. Prekrasna dvostruka vinilka tako je priča o potrazi i gledanju unutra, u prošlost sadašnjost i budućnost sebe kako bi se u svijetu stvorilo novo.

Prva A strana je intro u priču, polagana ugoda sjećanja na glazbu na kojoj je Nik rastao te se ambijentalni zvuk polagano prevrće u onaj s više odmjerenog inteligentnog čistog beata.

Drugu stanu čini onaj dio kreativnog procesa koji poznaje svatko tko je ikada stvarao – svađa i disonanca, sumnja i vaganje, traženje puta i traženje sebe i svog glazbenog vokabulara, te se sluša kao dijalog i prepirka između elektronike i organskih instrumenata poput bubnjeva i gitara upletenih u trake iz ovoga segmenta. C strana vodi kroz lagane meke pop fuzije da bi D strana kulminirala varijancom na postojeće trake tj. remixevima.

Track lista:
1. COPENHAGEN NIGHTS
2. FRAGILE
3. THE THINGS YOU SAID
4. WARRIORS
5. SINGLE ITEMS
6. NATIVE
7. SOMETIMES
8. GLASS WALL
9. FROM ABOVE
10. STUCK ON YOU
11. EVERYTHING
12. YOU WON'T LISTEN
13. MISTAKE
14. NUMB
15. MISTAKE (RADIO EDIT)
16. FROM ABOVE (EXTENDED)
17. RANDOM

Nema potrebe popravljati stvar koja prekrasno funkcionira pa se za ovaj album stoga vraća tim koji je radio na prethodnome. Iza zastora "Introspective" albuma su tako na dodatnom programiranju sudjelovali Marco Grabber (A2, A3) i Mario Krnić (A3, A7, A9, B4), a mixing i mastering je odradio nitko drugi do stijene domaće elektronike, Petar Dundov.

Ugrabite vinilke ili digitalna izdanja na Bandcampu

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk