Skip to main content
  • 16.11.2015.

Njemačka dobiva dva muzeja elektronike do 2017.

Nasuprot onoga što bi mogao pomisliti o muzejskom prostoru, tj. da je on mjesto za mrtve stvari, on je nešto u potpunosti drugačije.

 
Muzej je mjesto na kojem se nalaze temelji nečega značajnog za društvo. Kao jedna velika interaktivna knjiga korijena. Njemačka je tako odlučila odati počast onome čemu je pridonijela prvim beatovima koji su se rađali nakon pada Zida po napuštenim skladištima i vojnim bazama.
 
 
Prvo mjesto za san elektroničkih artefakata biti će muzej koji će vrata otvoriti krajem 2016. Od nedavna zaokupljen prikupljanjem sredstava, osnivač Trezora samog, Dimitri Hagermann, tako će u Berlinu stvoriti prvu konciznu izložbu onoga što je obilježilo posljednjih tri desetljeća, čiji je Tresor bio underground pokretač. Za sada su planovi otvaranja oni koji se poklapaju sa 25. godišnjicom postojanja kluba.

 
Ne tako daleko, u Frankfurtu, se pak rađa sličan projekt koji je ponosno ponio naziv MOMEM (Museum of Modern Electronic Music). Projekt, djelomično financiran i od strane samoga grada, je inicijalno najavljen u travnju ove godine. Suosnivač MOMEM-a  je Alex Azary, dio golemog tehnološko/kultutno/glazbenog pokreta elektroničke glazbe od 80ih. Muzej će posegnuti duboko u zigotu i krenuti od same ideje 70-ih prvih nesigurnih koraka i zatim istražiti sve žanrove i podžanrove koji su se rađali u procesu. Pokazati će "kompletan raspon kreativnih polja koja su inspirirana, pod utjecajem ili evoluirala iz ove klupske kulture".

 
 
Dakle sljedeći puta kada na spomen muzeja zamisliš staru gospodu s gospođama u bundi zakačenim pod rukom, kako prepotentno raspravljaju o prašnjavoj rukotvorini, razmisli ponovo. Društvo evoluira, a s njime i njegove riznice. Muzeja nije dostojno samo ono staro već sve ono šta je ostavilo golemi pečat na kolektivnom društvenom, i htio ili ne htio naš elektronički suputniče, i ti si dio jedne velike priče. 
 
 
 
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2