Skip to main content
  • alt
  • 3.01.2015.

Odbrojavanje do oživljavanja Pirate Baya?

Zaljev digitalnih gusara, piratstvo bitova i bajtova i to ne baš na sramežljiv način, bilo je u prethodnim mjesecima zapleteno u najveću parnicu koja je haračila danskim zakonodavstvom.

 
Suosnivač, Gottfrid Svartholm Warg 2003. godine pokrenuo je golemi server na kojem je krenuo u ostvarenje sna slobode i dostupnosti sadržaja na ispresijecanoj svjetskoj mreži.
 
Ovaj pothvat završio je golemom čistkom u kojoj je server zaplijenjen i ugašen. Sudački batići su odzvanjali hodnicima i Wargu i 21-godišnjem suradniku dodijelili novi dom iza rešetaka. Gottfrid je dobio 3.5 godine a mladi danac 6 mjeseci.

alt

 
U međuvremenu je Isohunt odlučio oživjeti ugašeni Pirate Bay davši službenu izjavu :
 
“Kao što vjerojatno znate, voljeni Pirate Bay je zasada ugašen. Nedostajat će nam. Zauvijek ćemo ga pamtiti kao hodočasnika slobode i mogućnosti na mreži. Bio je simbol generacijama korisnika interneta.
 
Njima u čast, osposobili smo tražilicu oldpiratebay.org. Mi, ekipa Isohunta, kopirali smo njihovu bazu kako bismo je spasili za nadolazeće generacije korisnika. Ništa neće biti zaboravljeno”.
 
No čini se da nije tako lako zaustaviti ovu snježnu kuglu jer je novi kalendar na zidu ujedno donio i novo tajanstveno odbrojavanje. Do sada je brojač na stranici pokazivao koliko je vremena prošlo od službenog rušenja stranice koje je uslijedilo po policijskoj raciji, ali Torrent Freak je javio kako su se brojke preokrenule. Umjesto unaprijed sada se vrte unazad i odbrojavaju do prvog veljače. Tik-tak.

alt

 
Službena objava se još očekuje, no legitimna pretpostavka je da se radi o datumu kada stranica ponovo postaje funkcionalna. Od gašenja 9. prosinca prošlo je dva tjedna dok se na stranici nisu počele pojavljivati neobičnosti, uz odbrojavanje, pojavio se i link na piratsku kopiju Intervjua kao i kodirane poruke. Čini se da velika gusarska galija razapinje svoja velika puna jedra još jednom i kreće na novo putovanje.
 
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2