Skip to main content
  • 30.09.2018.

Osmišljena tehnologija koja pomaže gluhim osobama da dožive glazbu

Jedna od novijih tehnoloških inovacija okreće se gluhonijemim osobama kojima želi pomoći da osjete glazbu za vrijeme koncerata.

Piše: 

Ovoga mjeseca u Las Vegasu je po prvi puta predstavljena tehnologija pomoću koje bi gluhe osobe mogle osjetiti glazbu uživo. Radi se o kolaboraciji između Avnet i Not Impossible Labs kojima je za ovaj pothvat poslužilo nedavno održavanje Life Is Beautiful festivala. Članovima Zajednice Gluhih Osoba kao i ostalim posjetiteljima dani su zadaci da nose posebno dizajnirane lagane prsluke povezanih na zglobove i gležnjeve dok se našli na podiju za vrijeme koncerata.

Prsluci su u sebi nosi sofisticiranu tehnologiju vibracija koje bi stvorile umirujuće senzorsko iskustvo. Vibracije ciljaju na različite dijelove tijela te stvaraju različite osjete na koži na kojima provode tehniku oponašanja svakog instrumenta koji se reproducira.

Nazvana Music: Not Impossible, tehnologija je u bežična i stvara vibracije bez latencije u savšenoj sinhronizaciji s glazbom. Razine vibracija su podesive, što znači da ih svaka osoba koji nosi jednu istu može podesiti ovisno o svojoj udobnosti.

Za kraje je izvršni direktor tvrtke Avnet izjavio: "Ovo je prva od nekoliko novih inovacija, bilo je uzbudljivo vidjeti ljude iz Zajednice Gluhih kako uživaju u glazbi, no stvaranje takvog iskustva bio je složen problem koji se trebao rješiti".

U priloženom linku provjeriti video u kojemu se govori o ovom jedinstvenom doživljaju:

[Izvor]
 

sea star mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk