Skip to main content
  • 31.01.2019.

Osunlade je tata Yoruba Recordsa i glazbe koja liječi dušu

Vortex, koji je godinama služio kao lokalna fokalna točka svih onih nesmirljivih poriva da plešeš, za ovu trodnevku divnog uparuje se s Yoruba Recordsom pod paskom našeg današnjeg protagonista Osunlade-a koji sjedi na vrhu lineupa.

Piše: 


Danas pedesetogodišnjak, korijensku krvnu liniju i prvi plač bilježi u St. Louisu Missouriju, dijeleći rodni list s onime jazza, bluesa i ragtimea. Znatiželjni klinac na savršenom križištu utjecaja nema izbora, no slušati glazbu u krvi i sa sedam godina ona ozbiljnije i strukturiranije postaje dio svakodnevice kada klavirske tipke počinje gledati kao osobni medij izražavanja. Sa 12 godina slušati i izvoditi tuđu glazbu više nije bilo dovoljno i kreće pisati vlastite skladbe.

Kako je odrastao, stvorio je nekoliko bandova u rodnome gradu i sam sebe naučio svirati višestruke instrumente, a profesionalni put službeno počinje s 1988. posjetom 17-ogodišnjaka Hollywoodu. Ovdje je uho ubrzo svrnuo koreograf i izvođač Toni “Mickey” Basil, nudeći mu priliku sudjelovanja na nekoliko projekata, uključujući i ludo popularnu dječju emisiju Ulica Sezam.

Nije potrajalo dugo dok spora melasa ritmova Missourija nije zamijenjena histerično ubrzanim hiperproduktivnim optimizmom LA-a, i nastaje i prvi ozbiljni album za Interscope Records. Platinasta naklada i četiri zlatne singlice samo su nastavile otvarati vrata i u narednih nekoliko godina nastalo je 20 albuma. No malo po malo, kako je ono što je nekada bila čista strast postajalo sve birokratiziranije kao meso koje melje neumorni kotač biznisa, Osunlade kreće na ponešto spiritualniji put na kojem traži balans i nalazi duhovno usmjerenja imena "Ifa" koje se bazira na poštovanju prirode i njenih procesa i potječe od afričkog Yoruba plemena te su ga prakticirali i robovi u Americi.

1999. odmicanje od tuđih korporativnih prohtjeva za njegov talent rezultira stvaranjem Yoruba Recordsa, jednim od sonično najznačajnijih labela globalno i namijenjenog isključivo puštanju glazbe koja liječi dušu. Izdanja nemaju fiksno žanrovsko sidro i ovdje ćete pronaći sve od deep housea do soulful jazza, a naglasak je uvijek bio na sjajnom kantautorstvu, opsesivno čistim produkcijama i eksperimentalnim inačicama jaza, soula ili alternativne elektronike u svim njenim fuzijama. Tako da je ključna riječ Yorube integritetumjetniku se dozvoljava reći što je htio na način na koji smatra prikladnim, iskrenim i svojstvenim baš sebi.

Rijetko kada ćeš zaista danas moći uperiti prstom u nekoga kome želiš nadjenuti pridjev renesansnog, no Osunlade bi bio jedan od rijetkih, a planiraš li prije festivala poslušati išta preslušaj "Paradigm" album sa Soul Jazz Recordsa kao srcetopeći duboko na korijene usidren i jedan od najboljih house albuma ikada načinjenih.

Dobro nam došli na Murter i reanimaciju legendarne plaže Čigrađe u sklopu festivala Vortex & Yoruba Family Eventa od 24. do 26.05. uz jednog od najvećih glazbenika koje ćeš ikada imati prilike čuti. Povoljnije ulaznice za ex-YU posjetitelje možete nabaviti na Entriu.

 

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2