Skip to main content
  • alt
  • 18.05.2015.

Otvaranje prve ikada MDMA trgovine u Amsterdamu

Postoji li grad koji je liberalnija party prijestolnica od Amsterdama na ovoj plavoj kugli mi ga nismo pronašli, no danas je načinio novi korak.

 
Mlađe krilo nizozemskih liberalnih demokrata odvelo je restriktivne politike još korak dalje i odlučilo na svjetlo izvući bitnu temu.

alt

 
Već neko vrijeme je sasvim jasno kako zabrane, prohibicija i kazne ne djeluju, dapače, imaju potpuno suprotan učinak kojim svaka nova zabrana gura ilegalne supstance sve više u podzemlje. Time ne smanjuje njihovu dostupnost već kvalitetu i mogućnost da ljudi zaista dobiju ono što su platili. Umjesto MDMA-ja koji su željeli kupiti dobivaju razne zamjenske inačice nakrcane smećem i kemikalijama koje se unutar tablete ne bi trebale nači, a naravno u svrhu toga kako bi netko kome nije previše stalo do ljudskih života zaradio više.
 
Danas, prije nekih pola sata, otvorena je prva ikada MDMA trgovina u Rosmarijnsteeg na kućnom broju 10., u centru Amsterdama. Ova politička grupa postupkom želi pokazati da su benefiti harm reduction programa i edukacije korisnika, koji će konzumirati bez obzira na zakonske direktive, u mnogočemu bolja opcija od zabrane. No kako zakon još nije promijenjen biti će prisiljeni danas prodavati placebo.

alt

 
Trgovina će biti otvorena samo jedan dan, ali njena poanta je svrnuti oči nizozemskog parlamenta na potrebu za raspravom o dekriminalizaciji i edukaciji korisnika na licu mjesta. Grupa mora sakupti 40 000 potpisa na službenoj stranici kako bi uopće mogla donijeti ovu raspravu na parlamentarni stol. Ponavljamo još jednom, problem nije sama droga, jer je ona u kontroliranoj okolini započela kao lijek, već neznanje i nužnost konzumiranja u tajnosti koje rezultira nabavljanjem supstance iz nepouzdanih izvora.
 
Inicijativa bi uvelike mogla promijeniti stvari i spriječiti tragedije uzrokovane dezinformacijama ili supstancama kupljenim od sumnjvih tipova po mračnim zakutcima, kako se dogodilo s tri smrti na prošlogodišnjem ADE-u. Zemlja koja je dekriminalizirala marihuanu još jednom pokreće važan politički dijalog i prilagođavanje slova na papiru stvarnoj situaciji i nužnosti uvođenja promjena. Kada bi barem uši svih vlada bile jednako otvorene spram onoga što građani žele.
 
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk