Skip to main content
  • 22.12.2022.

Ovako novosadski techno ambasador Lag završava vrlo uspješnu godinu

Za njim je pet vinil izdanja, prvi spot i osvojena nagrada Ambasador za regionalno izdanje godine

Piše: 

Po povratku sa azijske turneje, poznati novosadski producent i DJ Miloš Martinov Lag objavio je vinil izdanje Origins EP, za poznatu švedsku izdavačku kuću Pohjola, na čijoj muzici su odrasle generacije clubbera, a koja je ponovo aktivirana poslije 11 godina tišine, kako bi Lagova ploča ugledala svjetlost dana

Novo izdanje srpskog techno ambasadora iz Srbije već neko vreme potresa klubove širom svijeta, a sastoji se od četiri trake – „Ples Slovena”, De Intros”, Kolibri” i Kolo” (Disko Edit), na kojima je prisutan njegov osobni pečat u vidu izlomljenih ritmova.


Foto Todor Milivojević

U prizvuku ovog izdanja osjete se utjecaji starih slovačkih producenata techna, zatim atmosfera dugih berlinskih noći, ali i nešto posebno čemu je nemoguće odrediti kategoriju i dodaje jedinstvenu notu svemu. Ono što zaista izdvaja ovu kolekciju traka od prethodnih je i prvi spot sa Lagovim imenom, a napravljen je za traku „Ples Slovena” i predstavlja skup snimaka koje su Lagovi pratitelji, fanovi i prijatelji inspirirani ovom trakom, slali za potrebe stvaranja videa.

Umjetničko djelo koje krasi omot izdanja Origins EP napravila je britanska umetnica Trudy Creen, dok je za dodatni dizajn bio zadužen novosadski dizajner i muzičar Dejan Ilić.

Godina u kojoj su se vrijedan rad i sreća poklopili na takav način da mogu da se pohvalim sa pet izdanja na ploči definitivno će ostati u pamćenju kao jedna od dražih! Puno spomenute sreće leži u prilici za suradnju sa zaista posebnim ljudima, vlasnicima izdavačkih kuća koji su otvoreni za raznovrsnost i beskompromisan pristup pravljenju muzike, kao i njihovoj volji da duh te muzike prenesu na ostale aspekte izdanja kao što je vizualna prezentacija iste. Krajnji cilj je uvek da poruka poruka stigne do zvučnika, a iz zvučnika da naiđe na ona prava bića noći, na krojače svoje istine i lovce na ritmove i melodije koji će se povezati sa njihovim tijelom i dušom.

Moja možda najveća sreća ove godine (i iskustvo koje ću sigurno pamtiti cijelog života) bio je zajednički odlazak u Berghain sa ocem na moj treći nastup u tom legendarnom klubu. Moj otac, profesor u penziji i gospodin od sedamdeset i jednu godinu, nikada nije razumio klubsku, elektronsku muziku, ali je, isto kao i moja majka, puno toga žrtvovao da bi me podržao u mojoj fanatičnoj posvećenosti istoj. Dolaskom na moj nastup u Berghainu imao je jedinstveno savršenu priliku da na pravom mjestu, sa pravim ljudima i na pravom ozvučenju čuje poruku (bilo da je ona Ples Slovena ili D-Edge), osjeti konekciju, i na osnovu svega tamo konačno shvati zašto svi lovimo naše istine na mjestima koja, onima koji nas ne razumiju, izgledaju kao eksapizam, a u stvari su dom. Ove godine dao najveći poklon i podršku do sada: razumijevanje. Hvala ti tata! izjavio je Lag na samom izmaku ove vrlo uzbudljive godine.

Na nedavno održanoj svečanosti dodjele Nagrade Ambasador elektronske muzike, Lag i X-Coast osvojili su priznanje za regionalno izdanje godine, za zajednički projekat XL Traxx koji su u listopadu ove godine objavili za Radio Slave-ov label Rekids. EP XL Traxx sastoji se od tri numere: „M-Bomb”, „E-Dancer” i „D-Edge”. Prva traka izdanja „M-Bomb” sačinjena je od ogromnog ritma i zvukova rejv svijeta koji zajedno čine energetsku dancefloor bombu. Traka „E-Dancer” vješto semplira iz zaboravljenih disko izvora i kombinira funky melodičnu vožnju sa vozećim bubnjevima, dok treći singl „D-Edge” energijom i zvucima podseća na zvuke najboljih rejvova ranih 2000tih.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2