Skip to main content
  • Vinyl
  • 14.07.2012.

Ploče su hedonizam u digitalnom dobu

U digitalnoj eri kupovina i preslušavanje vinyla za neke se čini možda i malo pretencioznim činom, ali bez imalo zadrške možemo reći da preslušavanjem vinyla glazbi posvećujete više pažnje.

Naslovna foto

Vinyl

Zašto? Prvenstveno zato jer dok ovo čitate imate sigurno otvorena dva Youtube kanala, Soundcloud vam je na pauzi, chatate na Facebooku bar s dvije osobe, mail ili više njih su vam svaki čas na provjeravanju, a još dodatno nešto radite u Wordu, Excelu ili nekom drugom programu… I za to vrijeme slušate glazbu, koliko ste joj se onda zaista posvetili.?! Bez ikakvih insinuacija da digitalno doba nije donijelo veću količinu i dostupnost izdanja, albuma i pjesama, potrebno je uvidjeti da se iskustvo preslušavanja uvelike promjenilo.

Brzi način življenja pa tako i pažnje koju posvećujemo glazbi uništava doživljaj i zadovoljstvo koje glazba pruža. Ploče i CD-i bi stoga mogli biti odličan dodatak digitalnom vremenu, jer na taj način stvarate veću povezanost s glazbom, a samim time ju više cjenite.

Za preslušavanje ploča ili CD-a trebate par trenutaka samo za sebe, luksuz da si priuštite vrijeme i povežete se sa samim sobom ili nekim drugim. Nestali su oni trenutci kad bi netko nabavio novu ploču ili kupio CD pa smo ga djelili međusobno i hvalili dobrom glazbom koju imamo. Bez obzira na cijenu ovaj bi hedonizam pod svaku cijenu trebali zadržati, nije da ga možemo mjeriti s digitalnim napretkom, ali ga možemo smatrati vlastitim malim zadovoljstvom.

sea star mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk