Skip to main content
  • Tuki music
  • 18.11.2012.

Poslije Gangnama, dolazi Tuki!

OK, čini se kako ipak nije kraj elektronskoj glazbi i podžanrovima. Svjedoci smo ekspanzije ili, bolje rečeno, eksplozije Gangnama, odnosno Kpopa, pa onda imamo Trap, kao novi žanr, a sada imamo i Tuki, koji dolazi ravno iz slamova Venecuele.

Piše: 

Naslovna foto

Tuki music

Tuki Music je 100postotna elektronska glazba, a uz Champetu je došla iz dubokih geta Venecuele, odnosno Južne Amerike, a izaziva kontroverze samim time što je zabranjeno od strane medija, da se bogatuni ne bi preplašili čudnih zvukova iz slamova Venecuele.

Tuki je varijacija ‘Change‘, što je zapravo venecuelanska sleng riječ za house glazbu 90-ih. Ljudi koji su plesali ili plešu uz takvu mjuzu zovu se “waperos”, a riječ je proizašla iz krivog tumačenja riječi pjesme ‘Pump up the jam‘ (pjesmu su čuli otprilike “pump wapejam, wape-ross, wape-ross, wap wape…”).
{youtube}lvjFK3S8fLU{/youtube}

Onda se taj zvuk razvio u nešto zvano Raptor house, što je egzistiralo isključivo u getu, tako rađajući TUKI, mješavinu Change, Raptor housea i Hard Fusiona. Najveći producenti Tukija su Pocz & Pacheko i Jairo Mendez. Potonji je bio farmer koji je otkrio elektronsku glazbu i postao jedan od predvodnika pokreta Tuki.

Europa polako prihvaća Tuki, dok Amerika još nije upoznata s istim, odnosno vrlo malo. Poslije Gangnama, i Tuki ne zvuči tako loše.
{youtube}cwhu-SIlfFA{/youtube}

Tuki je prvi elektronski žanr proizašao iz Venecuele.

sea star desk
sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.