Skip to main content
  • 11.05.2024.

Posljednji pozdrav MC Conradu

U utorak, 30. travnja napustio nas je Conrad Thompson, omiljeni vokalist jungle i drum’n’bass scene

Piše: 

Naslovna foto

Łukasz Nowak & Andrew Harvey

Rođen 1972. u Northhamptonu, MC Conrad odrastao je u vrijeme nastajanja hip-hop kulture koja je uz electro glazbu imala veliki utjecaj na njegov životni put. Karijeru je započeo kao hip-hop MC, ali je ubrzo našao sebi prirodnije okruženje u elektroničkoj glazbi.

Foto Łukasz Nowak & Andrew Harvey

Ranih 90-ih, u doba začetaka jungle i drum’n’bass scene, susreće se s legendarnim producentom LTJ Bukemom s kojim je krenuo u dugogodišnju suradnju. LTJ Bukem i MC Conrad bili su obožavani dvojac, kako međunarodne tako i domaće scene. To dokazuje i nemali broj nastupa u Hrvatskoj, počevši s gostovanjem u zagrebačkoj Tvornici prije gotovo četvrt stoljeća.

Conradova bogata glazbena ostavština podsjećati će nas na njegov lik i djelo još dugo vremena – David Tešić

Zajedno su nastupali diljem Lijepe naše, obilazivši veće gradove kao što su Zagreb i Split, do onih manjih mjesta kao što su Dubrovnik, Pirovac i Rovinj. Uz mnoge zajedničke nastupe diljem svijeta i brojne pjesme objavljene za izdavačku kuću Good Looking Records, LTJ Bukem i MC Conrad pokrenuli su jedan od najznačajnijih serijala mixeva pod nazivom “Progression Sessions” koji su ostavili veliki trag na globalnu drum’n’bass scenu. Iako je njihovo razilaženje u 2012. godini ostavilo gorak okus u ustima njihovih obožavatelja, to je ujedno i otvorilo put za nove avanture koje su nakon toga uslijedile.

Foto Andrew Harvey

Tako je Conrad na kratko zaplovio u techno i house vode te se okušao kao producent pod pseudonimom Con*Natural. Bio je jedan od pionira DJ podcastinga kojeg je počeo promovirati 2013. godine, a nešto kasnije je pokrenuo i svoju vlastitu digitalnu drum’n’bass etiketu Resonance koja je služila kao platforma za promoviranje novih talenata, kao što su Outlier, Aquariid, Cyclic i Kolda. Popis producenata s kojima je surađivao je vrlo bogat, a neki od njih su drum’n’bass velikani kao što Adam F, Total Science i Makoto te house legenda Kevin Saunderson.

Conradova iznenadna smrt svega dva tjedna nakon njegovog 52. rođendana, ostavila je cijelu drum’n’bass zajednicu u dubokoj tuzi. Teško je pronaći ijednog aktera scene koji u proteklih tjedan dana nije na neki način obilježio preuranjeni odlazak ove glazbene ikone. No, iako je napustio ovaj svijet u fizičkom obliku, Conradova bogata glazbena ostavština podsjećati će nas na njegov lik i djelo još dugo vremena.

sonus 2
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.