Skip to main content
  • 7.05.2016.

Poslušaj si Future Sound of Zagreb dvostruki CD!

Kako zvuči u budućnost teleskopirana sadašnjost koja pokušava stvoriti koherentan poprečni presjek suvremene domaće elektronike?

 
Na ovo pitanje odgovor daje vrijedna horda entuzijasta, umjetnika i sposobnih vrijednih poslovnih ljudi koji su kotačići u mašineriji "Future Sound Of Zagreb" elektroničkog automatona. Kao najdugovječniji i najpoznatiji domaći klupski elektronički festival, prvi, i sada u legendu upisani FSOZ, nesvjestan svoje nadolazeće golemosti u desetljećima pred sobom, zaorio je 21. lipnja 1999. kao proslava 200. epizode TV emisije Top DJ Mag. Best je na vrhuncu svoje slave rasprodao sve upade i ugurao u svoje odaje 4000 partijanera.

 
17 ljeta kasnije, po prvi puta u svojoj povijesti FSOZ je odlučio sabrati najbolje od domaće elektronike i izdati službeni dvostruki CD u suradnji s Dancing Bear-om. Medvjed pleše ovoga puta na ritam rijetkog diskografskog djela kulturne elektroničke arheologije zvukom koja na najbolji mogući način želi uhvatiti jedan trenutak glazbene povijesti spajajući 24 originalne trake naših najboljih, svekoliko žanrovski razmazanih, producenata koje je osobno za paradu odabrao osnivač, glavni organizator i promotor FSOZ-a, Damir Cuculić.
 
Kroz preko dva desetljeća uspona, zagrebačka elektronička scena sabrala je svoje manifeste u tek nekoliko kompilacija od kojih bismo samo dvije izdvojili kao indikativne stvarnim otkucajima srca ovog bujajućeg glazbenog organizma: Zagreb City Limited – The Best of 'Techno' : vol. 1 (1993) i Zagreb DJ Music Festival (2007). Kako su ovakve antologije i miljokazi rijetki i kako hrvatska glazba sipi preko granica globalnom audiosferom više no na tlo s kojeg je iznikla tako iznova usmjeravamo uho na ispravnu stranu kućnog praga, jer nigdje nije tako lijepo kao kod kuće.
{youtube}8UCzyUGUdTo{/youtube}
 
Prvi CD otvara se trakom Petra Dundova, duhovitog neuobičajenog imena "Vlakić Tutić", dok se dalje kvalitetom izdvajaju domaći momci poput Damira Ludviga, Fabiana Jakopetza, F.O,R.M., DJ Ogija, Blurixa i Sthekersona, svi čvrsto ukorijenjeni u Techno. Posebnu pažnju na prvom CD-u odbio je i Psy Trance, a kuda ide taj pravac, uz imena kao što su Lunar Dawn, Adrenalin Run, te Omnivox, najbolje prikazuje suradnja projekata Plasma Corp i Twisted Twins.

CD 1
1. Petar Dundov – Vlakić Tutić
2. DJ Ogi – Brave Beat
3. F.O.R.M. – Fallen
4. Blurix LT – Konglomerat
5. Sthekerson – Zagreb Calling
6. Fabian Jakopetz – Continue This Broadcast (Original Mix)
7. Damir Ludvig – Odmjeravanje Genitalija
8. Plasma Corp & Twisted Twins – Renegades
9. Lunar Dawn – A New Hope
10. Adrenalin Run – Spoiled Brats (Future Sound Edit)
11. Omnivox – Paragon Engine

 
Drugi CD se pak žanrovski razigrao i posjetio različitije kvartove i nudi nam iznimno kvalitetne House, Deep/Tech/ House i Nu disco izvođače kao što su Drop Doppers, Eddy & Dus, Blacksoul & Mark de Line, Nikola Fuchkar & Sasha Moro, Yakka,  Ilija Rudman i Homeboy. Vedran Pusić aka 207 donosi izvrstan dubstep s Egoless dub, dok su Noon i Kodin predstavili svoje Drum & Bass uratke. Filip Motovunski pak donosi prema mnogima najbolju DnB traku na CD-u pod nazivom LIVE.

CD 2
1. Blacksoul & Mark De Line – Emperor X
2. Drop Dopers – Old Fool
3. Eddy & Dus – Again And Again (Unreleased Demo Version)
4. Homeboy – Hula Hoop (Sleazy McQueen Remix)
5. Ilija Rudman – Call Me Tonight (The Revenge 1 – 800 Mix)
6. Nikola Fuchkar & Sasha Moro – Peace, Love And Harmony Part 1
7. Yakka – Lonely (Original Mix)
8. 207 – Shamal
9. Strapazoot feat. Astro John – Hydrocodone
10. EGOLESS – Global Roots Dub
11. Kodin – Zapozorje
12. Filip Motovunski aka Noon – Live
13. Brat Leeks – Losthe

 
I tako je ovaj dugo očekivani dualni manifest zvuka napokon dostupan. Otvoren je službeni Soundcloud na kojem možete preslušati sve trake koje chillaju na Tracklisti. The Ultimate Electronic Collection From Croatia slobodan je za komentiranje, sharajte s ekipom, uživajte, zavalite se u naslonjač s slušalicama, razvalite ih do maksimuma dok susjedi ne krenu pisati peticije za iseljenje…
 
Petak, ni više ni manje nego baš 13. svibnja, neće nositi ni tračak svoje sugerirane praznovjerne bapske priče nesreće. Broj kao i svaki drugi, znači jedino onoliko koliko mu značenje pridaješ, a baš ovaj petak 13. značajan je upravo zato jer će se kompilacija naći u službenoj prodaji, kako u CD formatu tako i u digitalnom izdanju. Srijeda, dva dana prije, bi također mogla postati tvoja temporana lokacija za biti. Zateknu li te stopala blizu centra navrati u Gundlićevu 7 gdje će se odvijati svečana promocija od 17 – 20 sati i gdje ćeš si ujedno moći svoj primjerak ugrabiti za promo cifru od 60 novaca.
 
Pa eto, poslušaj, navrati, pleši, uživaj. Svi činimo dio kompleksne slagalice scene. Glazba nastaje s nama i zbog nas. Podrži svoju ekipu kako bi ovakva antologijska domaća izdanja postala pravilo, a ne iznimka. Enjoy!
 
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2