Skip to main content
  • 3.04.2017.

Preminuo tvorac legendarnih Roland ritam mašina

U 87. godini života napustio nas je Ikutaro Kakehashi, inženjer, poduzetnik i osnivač Roland Corp., izumitelj legendarnih ritam mašina koje su promijenile svijet glazbe, te otac MIDI standarda.

Piše: 


Zaslužan je između ostaloga za osmišljavanje Roland serije TB 303, TR-808 i TR-909 odgovorne za nastanak brojnih hip-hop, house, techno i trance produkcija.
{youtube}9Fmu4gB9lmo{/youtube}

Specifičan zvuk Rolanda TR-808 s vrlo niskom bas frekvencijom, umjetnim sintetičkim zvukom udaraljki, neobičnim zvukom pljeskanja i kravljim zvonom s vremenom se našao u toliko hit traka da je zaslužio status ikone u glazbenoj produkciji i do kraja 80-ih redefinirao hip-hop i elektroniku. Upravo o ovoj spravici snimljen je i zanimljiv film "808 The Movie".
{youtube}yJiJSGsJH4U{/youtube}

Kakehashi je imao jednu od ključnih uloga u razvoju elektroničkih glazbenih instrumenata. Sa 28 godina Kakehashi je odlučio posvetiti život glazbi i potrazi za idealnim elektroničkim glazbenim instrumentom. Njegova vizija razvoja proizvoda i tržišta uvijek je bila globalna. Kroz svoju povijest, Roland je stvorio mnoge višestruko nagrađivane instrumente i pionirske tehnologije koje su stvarale nova tržišta. U filmu "Music is My Drug" kojeg smo nedavno emitirali također je dobar dio priče posvećen upravo njemu.

Koncentrirajući se na ove razvojne programe, Roland i njegovi prateći brendovi postali su sila u svijetu elektroničke glazbe i tehnologije. U siječnju 2013. godine, Ikutaro Kakehashi i Dave Smith dobili su počasni Technical GRAMMY američke Nacionalne akademije i nauka za snimanje, za tehnički doprinos razvoju MIDI protokola.

Putem FB-a i Twittera od njega se opraštaju brojni glazbenici.

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2