Skip to main content
  • 27.05.2018.

Protesti u Gruziji urodili plodom

U širini jednoga života postojat će nekoliko instanci s kojima ćeš se neminovno susresti – otvorene ljude i prakse koji uživaju u onom što vole bez da štete ikome drugome, i konzervativna strujanja koja vjeruju da sve ono  što ne razumiju treba biti uništeno.

Piše: 


Ova potonja reduktivna instanca života rezultirala je prije dva tjedna eksplozijom nakupljenih energija u Gruziji kada je 4000 ravera okupiralo zgradu Gruzijskog parlamenta u znak prosvjeda spram policijske represije i racija u dva kluba Tiblisa, i ogorčeno tražila ostavke Ministra unutarnjih poslova i premijera.

Povod za racije u Bassianiju i Cafe Galleryju u noći 12. svibnja navodno je bilo 5 s drogom povezanih smrtnih slučajeva u blizini Bassianija u prethodna 2 tjedna, baš u vrijeme kada je Parlament mijenjao Zakon o drogama. Racija s specijalnim postrojbama rezultirala je sa 60 uhićenja dok su na protestu uhićeni i mirni demonstranti kako bi s poslala poruka, a uhićeni su i vlasnici spomenutih klubova. Mladi zemlje sa sovjetskom prošlosti, koji su krenuli graditi novu nezavisnu kulturu slobodnog izražavanja, razvoja, promjena i slobode pojedinca, ove klubove vide kao ishodišta i sidra novih ideja i momenata koji mijenjaju naličje zemlje i čin svoje vlade smatraju sramotnim potiskivanjem slobode i udarac napretku zemlje kroz pokušaje zastrašivanja i demonstracije slijepe sila da se građane podsjeti da i dalje mogu biti bezrazložno stjerani u kut.

No, protest ispred zgrade Parlamenta je čini se ipak postigao svoj cilj i Bassiani je iznova otvoren 23. svibnja, nakon što je Gruzijska vlada pristala povući istragu potaknutu mutnim objašnjenjem racije zbog "intenzivnih istražnih radnji kako bi se utvrdile činjenice trgovine drogom" iz odjela kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova. Tato Getia i Zviad Gelbakhiani iz kluba potvrdili su da je "talačka kriza" završena. Imedi News je prenio vijest odmah u srijedu, nakon što su u utorak objavili da je iznova otvoren i Café Gallery.

Zašto je ova borba uopće potrebna možda nikada nećemo saznati. Zašto strahovi konzervativne čahure moraju implodirati u sili samo da bi učvrstili svoja stajališta? Napadi obično dolaze kao krike za obranu sumnji u vlastita stajališta kako bi se njima povratilo ono u što više ne vrijedi vjerovati. Droge jesu stvarni problem, no rat protiv njih dokazano ne djeluje već desetljećima, ali nastavlja se stara politika sile koja ih samo gura dublje u podzemlje. Oni koji žele sami sebe opljačkati za iskustvo predoziranjem našli bi načina i da klubovi Tiblisa nisu ovdje. Droga i glazba nisu sinonimi, niti su država i sila, niti su oni koji nisu učinili ništa krivo topovsko meso za političke agende. U Gruziji je rave kultura ovoga puta pobijedila, no nesumnjivo se i dalje šire koncentrični krugovi i ovo dakako neće biti posljednja borba clubbing zajednice, što sugerira i današnji berlinski protestni rave 27. svibnja.

Pa kad se već borite –  borite se za nešto, a ne protiv nečeg drugoga! Ta pobjeda je slađa.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sea star mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2