Skip to main content

Sol sprječava gubitak sluha?

Nisi naivni pajac i uzmeš stvar sa zrnom soli, da bi upoznao nekoga pojedeš s njim/njom vreću soli aka družite se dugo, lijek za sve je sol – suze, znoj ili more…

Piše: 


Čini se da je sol svestrani superheroj postojanja sjajnog zdravog tebe, no naslovna informacija nam je sasvim nova.

Sol je jedna od onih stvari koja je toliko duboko utkana u ljudske priče i životni put, toliko jednostavna, opjevana i esencijalna da je gotovo ignoriraš u svakodnevnom, kao da se njena sjajnost skriva samom svojom dostupnošću i učestalošću. Pa kao kazna kada je utrljaš u ranu ili literarno upozorenja kada ti malu pretvore u stup soli, kao esencijalni spoj u tijelu bez kojega si umoran i bezvoljan jer ti neuroni više ne mogu komunicirati s mišićima kada nemaš elektrolita, kao dio koji prvo pojedeš na štapiću, otopina kojom čistiš novi piercing i stvar koja te liječi dok chillaš na obali oceana, ove male bijele NaCl kristalne strukture mogu i mnogo više.

Nova studija objavljena u PNAS časopisu sugerira da sol (ali i  šećer) imaju moć poništiti reakciju uha na predugu izloženost previsokoj razini decibela. Nemoj sada trčati po soljenju ne bi li si usuo sol u uho, jer mjera je jedna od onih koje ne bi baš trebao pokušavati sam kod kuće već je ostaviti nekome kome na diplomi piše Dr. ispred imena. Istraživači na Sveučilištu južne Karoline na Keck školi medicine načinili su napravu koja im je omogućila da detaljno fotografiraju što se događa u unutarnjem uhu kada je izložene glasnim zvukovima. Slike su pokazale da fine dlačice unutar "cochele" – dijelu uha koji zvuk prevodi u nešto što mozak može razumjeti, odumiru i da se na njihovom mjestu nakuplja tekućina s visokim razinama kalija. Ova tekućina je uzrok onog osjećaja "prigušene" punine nakon dugotrajnog izlaganja glasnim zvukovima i ona ista koja naposljetku ubija neurone u ušima.

Sada kada su postali svjesni kalija u tekućini, istraživači su shvatili da je ovaj problem lako popravljiv jer kemijski sol i šećer balansiraju i neutraliziraju djelovanje kalija. Tako je stvorena otopina bazirana na soli i šećeru koja poništava svojstva tekućine da ubija neurone ako se ubrizga u unutarnje uho nekoliko sati nakon bučnog događaja. Istraživanje još nije ušlo u fazu kliničkog testiranja na ljudskim subjektima, no indikacije su obećavajuće. A ti si fino spremi špricu i soljenku, one kocke šećera za sada samo baci u kavu i drži se čepića za uši. Ako ne želiš, uvijek postoji opcija sasvim cool tuljca u koji ti ljudi mogu govoriti kako si glup jer si dopustio da ti uho umre. Budite sigurni i uživajte!

hardbeats mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web