Skip to main content
  • 14.10.2016.

Raveanje na Kineskom Zidu? Da molim!

Tamo na sjeveru Kine stoji jedan zid. Načinjen kao obrambeni mehanizam, ujedno je ji najveća struktura ikada izgrađena ljudskom rukom.

 
I da, istina je, apsolutno je trijumf ljudskog dostignuća jer je u doba kada si na raspolaganju imao samo snagu mase ruku i pokoje vučne životinje sagrađena struktura koja se vidi iz svemira. Kineskog naziva "zid dug 10.000 lia" zapravo se ne treba shvatiti doslovno. Jedan li označava dužinu od 575.5 metara no broj 10 000 je simbolički broj koji znači beskrajno i beskonačno, pa bi ispravniji prijevod zapadnjaku bi "nezamislivo dugi zid".

 
Ovo jedno od 7 svjetskih čuda bilo je lokacija na koju su se smještali raveovi 90-ih kada je elektronička kultura udarila Kinu. Stoga su se promotori i Dj-i udružili ne bi li bacili nekoliko onih partyja za koje će prisutni do kraja života moći prepričavati da su bili tamo. No sreća naša da se netko sjetio ponijeti i kameru i zabilježiti ovo iskustvo.

 
Tako iz mase prikupljenoga materijala nastaje dokumentarni film "Minimal China" koji prati rave scenu Kine 90-ih. Nakon Zida dokumentarac se širi dalje i u istraživanje scene koja je rasla između Pekinga i Chengdua. Pa oko i pažnju dokumentu jednog prošlog vremena posudi niže. Većina je na engleskom i razumljiva, no ima nekoliko malih dijelova na kineskom s njemačkim titlovima za koje nismo uspjeli naći alternativu. No kako god fascinantna priča o glazbi, sceni, iskustvima i napretku čeka. Što više znaš više vrijediš! I tko zna, možda te elektronika 90-ih Kine inspirira i pošalje glazbenog istraživača u tebi nekim novim smjerovima.
{youtube}Xx1kPes0O84{/youtube}
sea star desk
dobar house mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.