Skip to main content

RB Music Academy 2006 Melbourne je završila

Predavači, sudionici i cijelo samozatajno mnoštvo domaćih i inozemnih kreativnih umova okupili su se u Melbournu na Red Bull Music Academy 2006 . Umjetnici velikog kalibra su se izmjenjivali na mikrofonu: od onih koji su znali Roc-A-Fella (i a Lady) do transnacionalnih DJ-a koji su sinonim budućih zvukova Transmata.

Piše: 

Zbili su se tu mnogi zlatni i nezaboravni trenuci, poput improviziranog performansa na otvorenom partiju u centru grada kojeg je izvela brazilska legenda Arthur Verocai. Arthur je bio tako dirnut reakcijama na njegovo predavanje na Akademiji da je izjavio da sada vjeruje u čuda. A sa struna njegove gitare toplina Rija se je nježno razlijevala ponad mnoštva glava u Sekciji 8.

Sjajan jam session se odvijao u Akademijinom studiju s braćom Mizell, skladateljima i producentima iz 70-ih (možda su vam poznati isječci iz serije  broj 1 hitova Jackson 5, ili albuma Donald Byrda i A Taste of Honey). Bilo je uistinu božanstveno kad su radosno gledali studente kako sviraju i prebiru akorde  dok je Marshmello Blackbird iz Velike Britanije s mikrofona širio nasmiješene vibracije. Preko 30 zapisa je napravljeno u Akademijinom kompleksu studija i ovom trokatnom inspirativnom “kutku”. Previše je toga doživljeno da bi se u potpunosti mogao ponovno vratiti film. Ipak, evo nekih crtica:

Raspjevani i rasplesani Phonte iz North Carolina’s Little Brother je pričao o tome kako se probiti i održati korak. Po završetku predavanja, otišao je u studio s američkim sudionikom Oddiseeom. Prizor u kojem Amir za pultom snima neke vokale s Phonteom je bio zadivljujuće inspirativan. Još jedan dečko obdaren talentom! Beatovi su plesali stomp i širili se oko umilne gitare kojom je prebirao ZoiD iz Irske. Jako, zaista!

Britanski mastering inženjer John Dent (koji je proveo nekoliko ključnih godina u Islandu glancajući Grace Jonesin “Pull Up To the Bumper”) je analizirao snimke naših polaznika u zastrašujućem lokalnom studiju. Cijeloj toj atmosferi su doprinosile i fotografije američkih mastering legendi s istočne obale. John Dent je preslušavao vrpce koje su s ljubavlju i uz osmjeh nastajale tijekom ova dva tjedna i, nakon što je naglasio potrebu za “up front radio friendly sound”, izdvojio je techno kompoziciju “Girls Toy” našeg Daniela Carewa iz Halifaxa.

Zahvaljujući ljudima Melbourna, svih šesnaest događanja je bilo dupke posjećeno. Svi su aktivno pratili zvjezdanu selekciju pionira soul, jazz i elektronske glazbe na Collideascopeu u Esplanade Hotelu. Originalna njujorška Salsoul i Latin soul legenda Joe Bataan, te the Bamboos, Alex Smoke, Rekid i Steve Spacek, afronaut britanskog podrijetla i zlatnog grla, su prašili na višenacionalnoj pozornici.
 
Kako je između brojnih zagrljaja primijetio pionir housea iz Chicagoa Chez Damier, sve se na Red Bull Music Academy 2006 odvijalo glatko, kao podmazano, s puno više soula nego što biste očekivali od jednog takvog stroja. Nije mladi britanski predavač don Skream bio jedini koji je zadnjeg dana plakao “Neću natrag doma!” Pa ipak, sada se Akademija mora spakirati i napuniti baterije. Svi oni koji bi željeli pohađati Akademiju sljedeće godine trebaju pratiti web site kako bi saznali u kojoj zemlji će se naredni put odvijati njena magična događanja. U međuvremenu, možete gledati video zapise predavanja i downloadati uratke ozbiljnih majstora beatova poput Just Blazea:

Red Bull Music Academy
Rbma Radio

Uštekajte se na RBMA Radio kako biste čuli mnoge od setova snimljenih u studijima, klubovima i barovima ovoga grada. Potražite emisije Birrarung Beats i Melbourne Marvels sa setovima i razgovorima uživo kao i miksovima  Deadbeata, DJ Krusta, Wally Badaroua, Joe Bataana & The Bamboosa, Maurice Fultona, Geralda Jazzmana, Black Milka, Stephena Mallindera (Cabaret Voltaire) – plus novi Trainwreck Mixes Quiet Village Projecta, Cut Chemist, Greg Wilson i mnogi drugi.

hardbeats mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 desktop