Skip to main content
  • 1.06.2018.

Reanimirani francuski štih uz Shazzer Project

Projekt je ono na čemu radiš, za što vjeruješ da je vrijedno tvoga truda i vremena ne bi li nešto raslo i napredovalo, projekt učinjen cjelinom tebe neminovno postaje dio tebe, mentalno dijete i tvoj trajni zapis za svijet koji govori o onome koji jesi.

Piše: 


Jedan takav je i SHAZZer Project, legendarnog elektroničkog Francuza Shazza koji se vraća s jednostavno nazvanim "The "S" EP-em". Novi EP nastaje spajanjem tri virtuoza kako bi dali svoj naklon, poštovanje, svojevrsni homage za tri klasične trake već uvedene u dvoranu zauvijek dobrih – 'Back to Manhattan', 'Leave Me' i 'Hold Me', kao kozmetički preporod nekih od najboljih stvari u Shazzovom repertoaru.

Shazz je onaj kojega si mogao već u 90-ima zateći francuskoj techno mašineriji s melankoličnim zvukom koji postaje njegovo distinktivno obilježje, kada se tek rađalo ono što danas poznaješ kao French Touch. Potpisujući za F-Com '94. upoznaje i Laurenta Garniera i Ludovica Navarrea, aka St.Germaina, s kojime ulazi u mnogostruke suradnje. U to doba glazba je nastajala kroz tri aliasa: Shazz (Back in Manhattan), Orange ili Aurora Borealis (The Milky Way), a kraj 90-ih stigao je preseljenjem s F-Com-a na Sony/Columbia. Novo uvijek dolazi i s novim mogućnostima, pa tako ovo preseljenje tada mladome Shazzu daje priliku da po prvi puta u svoju glazbu ugradi i živa glazbala i elektroničko zadobiva braću u trubi, basu, saksofonu i klaviru, a naredni studijski album dobiva nominaciju za 'Victoires de la Musique' (Francuski Grammy).

No, vremeplovom u sadašnjost i natrag u vene razloga nastanka novog EP-a. Ovdje stoji dugogodišnji prijatelj i suradnik Jean-Marie Kone, suborac na linijama stvaranja francuskog techna, s kojime se Shazz već godinama poigravao idejom reizdanja najboljeg što je jedna 25 godišnja karijera stvorila. I rođen je SHAZZer Project koji uzima stare F-Com stvari da bi ih preradili odabrani globalni umjetnici. Za "The "S" EP" ovoga puta odabranu trijadu remixera sačinjavaju D’Julz, Satoshi Tomiie i Agrume, dok u nekom od idućih izdanja na svjetlo će radovi koje potpisuju DJ Butch, Ian Pooley i Christopher Kah.

Jean-Marie Kone je omogućio da u projektu sudjeluju i hrvatski producenti o čemu više pišemo skoro. I tako se srce starog udvostručuje u novom podsjećajući na trajnu relevantnost i utjecaj koji su začetnici imali u gradnji jednog globalnog pokreta. Poštovanje nije nikada toliko zasluženo, no kada istražuješ još neistraženo, tražiš i naposljetku nalaziš traženo s onom vatrom neumornih koji zaista vole da su baš oni koji jesu i da rade baš ono što rade, a ti se projekt arheologije jedne karijere osjeti slobodnim istražiti na hiper autocestama niže i užvaj:

www.facebook.com/shazzerproject
www.soundcloud.com/shazzerproject

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2