Skip to main content
  • 15.10.2020.

Regionalni Zoom: Andreas Horvat

Kada New York, Detroit i Afrika sretnu Zagreb, Njemačku i glazbofila, na križanju procvate jedna karijera koja danas pripada gospodinu Horvatu.

Piše: 


Andreas je sin zagrebačkih kvartova kojeg je život odveo u mali grad pokraj Kölna, a znaš kako to ide – možeš izvaditi momka iz Zagreba, ali obratno nije moguće.

Duh ostaje na mjestu korijena ma koliko god daleko otišao od poznatih vizura rodnoga grada. Tako ovaj duhovni Zagrepčanin prve natruhe buduće glazbene ljubavi hvata na valovima zagrebačkog Omladinskog Radija. Bilo je to još vrijeme kada su oni željni dobre inovativne glazbe morali bdjeti ponad starih kazića, kako bi stisnuli REC i play u sekundama prvih taktova kada nešto novo i zanimljivo počne.

S punim šakama kazeta nakon svakih praznika u Zagrebu, Andreas ljeto po ljeto odrasta dok križanje soula, funka i elektronike britanskog trojca Imaginationa otvara nove prostore mašte za mladog čovjeka. Imagination vinilka bila je ujedno i prva ikada u kolekciji, a kako se interes sa soula i funka širi i na disco i jazz, uskoro stižu sestrinske vinilke Earth Wind & Fire, The Whispers…

S jednog radio vala na drugi. Premotaš na davno jutro '94. kada Eddy Ramich na 101-ici pušta "Swing 52 – The Joy you bring" ravno iz Jersey house undergrounda i to je to. Posvojeni njemački dom još nije uhvatio val housea, a san DJ-inga i produkcije u odsustvu mentora, kulture i infrastrukture djelovao je daleko, no svatko od nas dobije specifičan san jer je baš na nama da nađemo način kako da on zaživi.

Tako stiže 2010., s njome i mentor i ulazak u miksanje i produkciju, potom prvi skromni nastupi po Kölnu i učenje produkcije, a konačno i prva punokrvna traka Mandika Woman, koja sjeda na moćni MoBlack Records. Golemi uspjeh prvijenca slijedili su remix za Hannu Hais iz Pariza , "Ya Weldi" izašao 2019., te vlastiti singl "Afrika" na Union Recordsu. MoBlack records je odnedavna bogatiji za još jednu genijalno prekrasnu stvar "Iyakhala", Andreasov remix južnoafričkog tima Tshepsa & Masha uz efemerni snažni vokal zlatnih glasnica gospođice Lizwi.

Pa da dođeš, kažeš bok i pitaš Andreasa Horvata o prošlosti i budućnosti, o utjecajima koji su ga oblikovali i planovima, rekao bi ti da su MAW, Osunlade i Innervisions label ostavili neizbrisivi trag, a da se krajem godine i početkom 2021. možeš zagrliti od dragosti jer stižu dva nova izdanja gdje se ljube afro, deep, tech i soulful zvuk, i to na njujorškom Ocha Recordsu.

Pa tako od Hrvatske, do Njemačke i natrag, preko Afrike i New Yorka do svjetskog uha, Andreasov put nosi još mnoge stvari koje ćemo s užitkom i zvučnicima na maksimum pratiti u godinama koje dolaze. Slušaj, pleši, budi, stvaraj!

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2