Skip to main content
  • alt
  • 2.01.2015.

Rekordan broj uhićenja na sydneyskom Field Dayu

14. po redu Field Day kojim Sydney ispraća Staru godinu oborio je rekord. No ovaj rekord nije pozitivan kao onaj koji je na novogodišnju noć postavio Loco Dice.

 
Radi se o rekordnom broju uhićenja povezanih s konzumacijom ilegalnih supstanci. Kada je podvučena crta konačan broj uhićenja je iznosio 214. U 2013. uhićeno je 150 osoba i, izuzmemo li da je samo statistička anomalija, činilo se da se stvari popravljaju jer je prethodne godine uhićeno 140 osoba.
 
Policijski inspektor, Stuart Bell iznimno je zabrinut. Iako je troje uhićenih kod sebe imalo velike količine ecstasyja i optuženi su i za raspačavanje, čini se da je stvarna brojka mnogo veća jer je po njihovom uhićenju još 190 tražilo medicinsku pomoć a troje je hospitalizirano.

alt

 
Posljednje vrijeme festivali i klubovi su se nagledali, s opijatima povezanih, incidenata i grupe aktivista se pozivaju na istraživanje koje pokazuje da stroži pristup ne funkcionira i da uvođenje policijskih pasa na lokalitet festivalala ima specifičan utjecaj na ponašanje. 
 
Dakle uvedete li policijske pse obrazac ponašanja postaje opasniji. Mnogo više polaznika riskirati će predoziranje prije početka samog eventa jer će uzeti sve što imaju kod sebe kako bi izbjegli susret s vlažnom ispitivačkom njuškom. Uočen je porast od šokantnih 40% gdje su korisnici kanabis zamijenili ecstasyjem ili nekom drugom kemijskom supstancom samo zato što je šansa za njeno otkrivanje manja. 
 
Zagovaraju da se radi pametnije umjesto napornije i mole da se mjere poduzmu što prije, jer problem naizgled izmiče kontroli. Bi li legaizacija određenih droga smanjila broj smrti i umanjila rizike kojima se korisnici izlažu? Vjerojatno. Broj korisnika se ne bi povećao, onaj tko želi konzumirati nešto naći će načina, onaj tko ne želi legalizacija ne njega ne bi imala apsolutno nikakvog utjecaja. Ako standardni pristup ne funkcionira, a očito je tako, možda je vrijeme iskušati neke nove i nekonvencionalnije metode.
 
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2