Skip to main content
  • Loco Dice
  • 7.12.2010.

Resident Advisor odabrao najbolje DJ-e u 2010.g.

Čitatelji najpoznatijeg svjetskog online magazina za plesnu elektronsku glazbu RA svojim su glasovima odabrali najbolje umjetnike DJ scene.

Piše: 

Naslovna foto

Loco Dice

 

Tako bismo slobodno mogli reći kako je ovaj izbor za razliku od DJ Mag-a, potpuno okrenut underground sceni, jer tu nećete naići na ni jedno ime iz "mainstreama". Ljubitelji house, techna, electra, minimala, breakbeata, drum & bassa, dubstepa sada mogu vidjeti koliko je koji od njihovih favorita ove godine bio kvalitetan.

Među 100 odabranih mi ćemo redom navesti prvih 10 pozicija.

Deseto mjesto odnio je Marcel Dettman, rezident kluba Berghain iz Berlina pri čemu ovu poziciju zaslužuje i svojim debi studijskim albumom. Ben Klock ga je jednom prigodom nazvao producentom koji slaže "glazbu bez kompromisa". Ovaj techno znalac nastavlja se pozicionirati u srcima fanova brzog elektronskog ritma.

Može li ijedna vijest, ili izbor proći bez ključne osobe Cadenza etikete. Pretpostavljate riječ je o Lucianu, koji je ovog ljeta bio rezident Pacha kluba na Ibizi. Predvodnik latino house glazbe nije nikakvo iznenađenje na globalnoj sceni već umjetnik koji svake godine priskrbi nove titule svojim kvalitetnim radom. Nadamo se da će uskoro i naši promotori prepoznati potencijal Luciana koji je zauzeo 9. poziciju.

John Digweed već je više od desetljeća u samom vrhu elektronskog pokreta. Ambasador progressive house scene nije napravio nikakve revolucionarne pomake u svojim setovima posljednjih godina ali su oni jednako plesni i traženi od publike. Digweedu je pripalo 8. mjesto.

Na sedmo mjesto izborio se Dixon iz Njemačke. On je jedan od rijetkih DJ-a čiji setovi mogu biti raznovrsni, pa kombinacija mixanja i glazbenih žanrova slušatelja dovodi do ekstaze. Ne libi se pustiti u jednoj večeri nešto od Oni Ayhun preko LCD Soundsystema pa sve do Crystal Watersa.

Glazbenik koji je u proteklih godinu dana napravio znatan pomak na RA top listi zove se Jamie Jones. Popeo se 30 pozicija i uzeo broj 6. Često ga nazivaju samo producentom ali kad se odlučio okušati u DJ-ingu mnogi su ostali iznenađeni. Svira nekakav happy disko i house ritmove prepune tribal elemenata.

Još jedan autor i predstavnik berlinskog Berghaina našao se u prvih 10. Ben Klock je peto mjesto osvojio i svojim Berghain 04 mixom koji mu je osigurao nastupe u Rusiji, Japan, Argentini i Americi. (5)

(4) Karizmatični Nijemac Loco Dice izbacio je na svojoj etiketi velike klubske produkcije ove godine te već svojim fascinirajućim zvukom opravdao povjerenje publike koja ga je opravdano postavila na četvrto mjesto. Pročitajte što je rekao u intervjuu za Klubsku scenu.

Svirao u Miamiu, na Ibizi, u Berlinu ili u Zadru, Seth Troxler je svojim glazbenim izričajem osvojio svijet. Mnogi su svjedoci njegovog nezaboravnog nastupa  na Argonaut Boat Partyu u Petrčanima pored Zadra ovog ljeta uistinu to i potvrdili. Galeriju pogledajte ovdje. Treći DJ na svijetu vjerojatno se opet vraća u sunčanu Hrvatsku na ljeto 2011.g.

Richie Hawtin aka Plastikman dobio je srebrnu medalju RA portala. Mora li se uvijek nanovo pisati nešto o njegovom radu ove godine. Još nam samo preostaje da godinu 2010. završimo slušajući ga na Sensation White festivalu u Njemačkoj. Putujte s nama.

{youtube}VDKyJrJfyK4{/youtube}

Prvo mjesto, zlatna medalja ili apsolutni pobjednik po izboru čitatelja Resident Advisora osvojio je predstavnik Cocoon kuće – Ricardo Villalobos. Nije Sven Väth bio lud kad je otkrio nove snage iz južne Amerike te ih promovirao kroz svoju kuću. To mu se sada vraća u ogromnim količinama, a Ricardu Villalobosu koji je nedavno izbacio album, ovo je samo jedna od tisuću priznanja koja će ubuduće primiti. Njegova pojava, njegov zvuk, dovoljno govore sami za sebe. London, Berlin, Riccione, Ibiza, Australija, nema mjesta gdje taj nije ostavio svoj trag, a mala uspavana Hrvatska mogla bi se sjetiti pozvati Villalobosa čim prije.

brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2