Skip to main content
  • 23.01.2020.

Retrospektiva godine za Distune Promotion: Spremni za desetku!

Distune Promotion je nezavisna booking i promo organizacija iz Rijeke koje svoje djelovanje prvenstveno bazira na glazbenoj kulturi.

Piše: 


Žanrovska neograničenost i otvorenost za eksperimentiranje, gdje je osnovni kriterij odabira suvremenost, inovativnost i kvaliteta rezultiralo je programima:

• Distune vam predstavlja… – serija koncerata domaćih i inozemnih glazbenika.
• Epic Problem – periodični festivali alternativne glazbe.
• Kino Koncert – filmsko-glazbeni program.
• Summer Edition – serija ljetnih glazbenih večeri.
• Impulse Festival – višednevno festivalsko događanje kojem je osnovni cilj promocija urbane kulture.

Svi navedeni programi nisu vezani ni za jedan klupski prostor, već se prednost daje ambijentu, cjelokupnom dojmu i atmosferi, i konačno, maksimalno učinku u spoju glazbe, prostora i publike.

Evo kako opisuju 2019.g.:

"Spremni za desetku!

Još jedna glazbena godina je iza nas. Kao i u proteklih, i u ovoj devetoj godini dogodilo se podosta toga, od klupskih svirki preko festivalskog štiha do nekih novih ideja, suradnji, (pro)mišljanja.

Redoviti program

Klupski program “Distune vam predstavlja” i ove je godine ponudio lepezu žanrova, ali i prostora.

Godina je počela u plesnom ritmu kojeg su nam pripremili trubači iz Kočanog orkestra. Skoknuli smo do Zagreba i s prijateljima iz Raw Syndicate bookinga doveli dobru staru noise rock mašineriju, Lighting Bolt. Zimsku ponudu smo zatvorili s dvije sjajne koncertne promocije. Prvo su na red došli teški rifovi kombinacije dvaju bendova, varaždinskog Cold Snapa i domaćih dečkiju iz Mburnsa. A jedan od najhvaljenih albuma protekle godine, grupa The Strange “Echo Chamber” ukazao se i riječkoj publici u Pogonu kulture.

Proljeće je donijelo “glazbu posvuda”. Naime, prva dva tjedna u travnju bila su rezervirana za šesto izdanje Impulse festivala. Različiti kulturni segmenti, od likovne, filmske povezani kroz glazbu oživjeli su klupske prostore (devet programa u devet različitih prostora ).Tako je riječka, ali i šira publika mogla uživati u nastupu kanadskih Suunsa, domaćih  Flip Flop Fatality ili pak u nastupu grupe Šumski. Svojim izabranim radovima predstavio se dizajnerski dvojac Radnja, koji potpisuju sve vizuale organizacije, ali sad i već nekolicine domaćih bendova.

Novo izdanje sajma ploča potvrdilo je popularnost navedenog formata, a još jedan Trigon Party u jednoj je večeri na tri lokacije prostore pretvorio u pravi plesni podij. Na redovitoj tribini ovoga puta propitkivali sm kako je to to biti glazbeni producent. Riječka filmska premijera filma “Studo 54” napunila je Art-kino Croatia dok je kulminacija festivala pripala oproštajnom koncertu Punčki i rock trojcu Repetitoru. Sve to kao i u prijašnjim izdanjima, organizrano je u suradnji s Studentskim kulturnim centrom.

Na ljeto smo se preselili na otok Krk i sudjelovali u Velvet festivalu te punuli baterije za nikad jaču jesensku shemu programa koja je opravdala očekivanja od samog početka.

Prmijerno, a neki će reći i napokon, gostovanje svestranog Dan Boecknera s svojim Operatorsima samo je podiglo ionako visoku temperaturu usred tjedna u klubu Život. Adam Semijalac a.k.a Bebe na Vole palubu botela Marina već nam je s prvom numerom pružio amosferu fenomenalnog one man blues izričaja. Nastavak jesenskog ritma je bio neumoljiv. U samo deset dana tri sjajna koncerta koja su izmamila zadovljstvo s obje strane pozornice. Domaće snage u vidu doom metalaca Old Night i post metal trojca Asheraah svojim su nastupima proširili vjernu fan bazu.

Uslijedio je najveći samostalni riječki koncert grupe Svermirko koji je u “stari” Palach unio svježinu kad je riječ o publici. Svojevrsni highlight klupskog nastupa pripada američkoj kantautorici Emmi Ruth Rundle koja je u okviru svoje EU turneje premijerno došla i u Rijeku odsviraši set za pamćenje. A što onda reći za nastup The Tiger Lillies u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. U svojoj 30 godišnjici rada, otkačeni anarho cabare je u nepunih dva sata predstavio opus mnogobrojnoj publici koja je došla iz svih krajeva Hrvatske. Da, bio je to jedini nastup u Hrvatskoj.

Level up

Naravno, nismo ostali imuni na ono što je zapravo bolna činjenica, odlazak ljudi bilo iz Rijeke ili pak šire. Zasukali smo rukave i pokrenuli novi edukacijski program pod nazivom Let's Talk About Music. Osnovna namjera je da kroz gostovanje eminetnih glazbenih stručnjaka stečena znanja prenesu novim snagama, a isto tako pružiti šansu i za koncertne nastupe domaćih bendova. Kad govorimo o edukacijama, svakako treba i spomenuti i gostovanje Kluba Močvara u okviru njihovih putujućih radionica audio inženjeringa.

A po “repcete uspješnosti” u glazbenoj industriji i ove godine smo potražili na raznoraznim glazbenim konferencijama (showcase festivali). Od sad već tradicionalnog i svima nama najdražeg MENTa u Ljubljani, delegatsku funkciju smo savladali i na gostovanjima u UK (Liverpool Sound city), Srbija (Kontakt konferencija u Beogradu), Makedonija (PIN konefrencija u Skopju).

Umjesto zaključka

Zadovoljna lica glazbenih gostiju, publike koja nerijetko dolazi na različite koncertne programe (miks glazbenih žanrova) sasvim su pristojan zalog za nastavak, ali i pozitivno ozračje koje je zapravo sukus godine koja nam izmiče.

Dogodine, naš grad Rijeku čeka titula Evropske prijestolnice kulture. Bogatstvo programa, nova infrasktrura, već sad se o kulturi priča s velikim K. Nadamo se da će tako i biti, donijeti novi zamašnjak i energiju  jer onda bi trebalo biti sve i lakše, zar ne?

No, naš program je već vani 😉

Vidimo se u 2020.!"
 


 

brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk