Skip to main content
  • 22.01.2020.

Norveški DJ Matoma na turneji koja će ukloniti 20 tona CO2 iz zraka

Norveški DJ i producent Matoma, pravim imenom Tom Stræte Lagergren, počeo je koncertnu turneju koja ne utječe štetno na klimu.

Piše: 


Prije nastupa na američkoj turneji One in a Million, DJ Matoma se udružio sa aktivistima za klimatske promjene "Chooose" kako bi izmjerili emisije ugljičnog dioksida koji će nastati od ove turneje i planiraju neutralizirati te emisije.

Prema DJ-u, turneja će biti je prva ovakvog tipa koja će aktivno ukloniti neizbježne emisije, koristeći projekte hvatanja i skladištenja ugljika (CCS) u Finskoj. Cilj je smanjiti emisiju iz turneje za dva puta više od početnog otiska, uklanjajući 20 tona CO2 iz zraka.

"Oduševljeni smo što stvarno uklanjamo preostali dio ugljika s našim partnerima u Finskoj i nastavljamo s pronalaženjem novih načina i tehnologija za rješavanje ovog globalnog problema", kaže Lagergren.

DJ i njegov tim također će smanjiti emisiju na lokalnoj razini, koristeći javni prijevoz, vegetarijansku hranu, boravkom u održivim hotelima i ograničenjem potrošnje električne energije. Turneja je počela 16. siječnja u američkom Austinu, a završava se 18. travnja na festivalu glazbe i umjetnosti u Coachella u Kaliforniji.

Ova inicijativa je najnoviji pokušaj rješavanja smanjenih emisija, koristeći informacije iz akademske studije Massive Attack o emisiji ugljika u industriji i planiranja putovanja vlakom i inicijative Green Artist Rider koja je nastala na Greener festivalu.

Stručnjaci će se okupiti kako bi razgovarali o utjecaju turneje na okoliš i kako ublažiti emisije štetnih plinova na sljedećoj konferenciji Green Events and Innovation (GEI) u ožujku.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk