Skip to main content
  • 16.12.2015.

Richard Branson poziva Australiju da dekriminalizira drogu

Britanski multimilijarder, poduzetnik i vlasnik korporacije Virgin, zagovara reformu politike prema drogama u Australiji.

Piše: 

 
Richard Branson je, kao član koalicije svjetskih uglednika okupljenih u inicijativi Globalna komisija za politiku prema drogama, australskom premijeru Malcolmu Turnbullu uputio službeni zahtjev kojim apelira na dekriminalizaciju droge u Australiji. Australske dnevne novine, Sydney Morning Herald, prenose kako je Branson istaknuo da problem upotrebe droga ne smije biti tretiran kao zločin, već je to pitanje kojim se mora baviti sektor zdravstva. 
 
Branson je još u listopadu putem Twittera objavio neslužbeni dokument UN-ova Ureda za drogu i kriminal u kojem se, između ostalog, razmatra opcija prekida rata protiv droga na globalnoj razini te se kriminalizacija ističe kao štetna i neprimjerena. UNODC je ubrzo demantirao te navode i objasnio kako je riječ o radnom dokumentu koji nije formalan, već služi kao podloga za diskusiju na konferenciji koja će se 2016. godine održati u Kuala Lumpuru.
 
Nakon što je dvoje mladih ljudi na Stereosonic festivalu umrlo od predoziranja, ova se tema proširila australskim medijskim prostorom te izazvala brojne rasprave. Ministarstvo zdravlja prošlog je tjedna potvrdilo investiciju od gotovo 300 milijuna eura u sektor za suzbijanje droge, kao dio vladine četverogodišnje strategije liječenja, edukacije i prevencije ovisnosti. Najzloglasnija ilegalna droga u Australiji je crystal meth, koji iz godine u godinu bilježi sve veći broj konzumenata. Prema podacima iz listopada, ove je godine zabilježen rast od čak 6 posto.
 
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2