Skip to main content
  • 6.03.2023.

Runy – promotor, producent, rezident Tunnela (Novi Sad) i jedan od osnivača CMOK-a

Uspješan primjer organskog razvijanja elektroničke glazbe nam dolazi iz Vojvodine, a dobar dio zasluga ide u pravcu jednog čovjeka

Piše: 

Stefan Rončević, poznatiji kao Runy je promotor, DJ i producent. Rezident je nagrađivanog kluba Tunnel u Novom Sadu te jedan od osnivača projekta CMOK.

CMOK je zajednica ljubitelja elektroničke glazbe koja je nastala u cilju širenje alternativne glazbene kulture u mjestu Crvenka, a potom i Novom Sadu u klubu Tunnel, gdje se održava najveći broj njihovih događaja. Osim što organiziraju događaje, CMOK ima i vlastitu istoimenu izdavačku kuću.

Runy je uložio svoju energiju u jedinstvenu viziju da elektroničku glazbu razvije u lokalnoj zajednici u kojoj boravi – organizirajući partyje, bukirajući domaće i strane izvođače po svom osjećaju, prateći svoju energiju i DJ njuh. Kroz nekoliko godina, njegova želja je postala stvarnost. Crvenački “Potok” je postao destinacija za sve ljude željne dobrog provoda, ali to nije jedino po čemu je Runy poznat.

Posljednju godinu Runy je obilježio serijom svojih nastupa po regiji, od velikih festivala do malih klubova, a svoju osim rezidencije u klubu Tunnel, rezident je i kluba 20/44 u Beogradu. Njegovi setovi se ističu ispreplitanjem raznim elementima housea – od microhousea do francuskog i rumunjskog utjecaja s kojima flerta s disco zvukom. No možda po čemu se Runy najviše ističe su njegovi maratonski “all night strong” setovi u kojima povezuje povijest i budućnost house zvuka.

Kad je u pitanju njegova vlastita produkcija, u jednom intervjuu otkriva da je za to ipak malo lijen, no kada se uhvati u koštac s njom prezentira svoju neobičnu glazbenu paletu. Oslobođen je žanrovskih granica, a njegovi produkcijski izleti sežu u eksperimentiranje s jazz citatima i maštovitom upotrebom techno obrazaca.

2022. je puštao u zagrebačkim klubovima Peti Kupe i Masters, a krajem godine nam se pridružio u Boogaloo na dodjeli nagrada Ambasador gdje je u ime kluba Tunnel (Novi Sad) preuzeo nagradu za "Najbolji klub u regiji".


Foto Todor Milivojević

2023. je započeo turnejom, nastupio je u Africi na Zanzibaru u sklopu Butik festivala, posjetio je Hrvatsku, gdje je dijelio pult s Traumerom u zagrebačkom Aquariusu, a mjesec je zaključio na 1600 metara nadmorske visine u Kolašinu u Crnoj Gori. Prije nego što ponovno krene negdje na put – vraća se u svoje rezidencijske uloge u Novom Sadu i Beogradu.

sea star mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2